Румънска система „Туптящи сърца“ за разкриване на нелегални пътници в камиони разкри 37 нелегални сирийци в турски ТИР по време на проверка в Гюргево. Сред тях има две малки деца и жена в напреднала бременност. Чужденците са върнати в Русе, като мъжете са задържани в следствения арест, а бременната и децата са настанени в приюта на БЧК.
В понеделник сутринта камионът минал през българската част на Дунав мост точно по време на предаването на дежурството между смените. При пристигане в Гюргево обаче смесеният граничен екип забелязал, че пломбата на товара е пипана и използвал системата „Туптящи сърца“. Тя се състои от свръхчувствителни микрофони, които се вкарват в каросерията и улавят биещите сърца, ако вътре има хора. Така се стигнало до залавянето на внушителната група сирийци.
При разпитите на задържаните се разбрало, че те са качени в камиона от български каналджии на паркинг в Южна България. Десетина от тях имали регистрация в Държавната агенция за бежанците. Румънският водач казал, че не знае за имигрантите, но засега и той е вкаран в ареста. 
Това е най-голямата за тази година група нелегални имигранти, заловена на Дунав мост от началото на годината. Останалите две бяха съответно от 24 и 18 човека от Сирия, Ирак и Иран.