15 години от учредяването на фондацията „Бистра и Галина“ и толкова на лятната детска академия със същото име ще бъдат отбелязани с няколко конкурса и голям празничен концерт. Това съобщи вчера директорът на фондацията Диана Антонова, която заедно с председателя Здравка Бърдарова даде пресконференция. Макар по принцип 15 години да са равни на една тийнейджърска възраст, равносметката, която правим, е доста солидна, каза Антонова. Тя припомни началото, когато през 2000 година Страшимир и Здравка Бърдарови създават фондацията, а техният хотел става основният спонсор за благотворителността. Петте програми, по които „Бистра и Галина“ работи, дават възможност за подпомагане на талантливи деца и на русенчета с вкус към техниката, науката, познанието. Доказателство за успешната дейност и за симсъла на това, което правим, са многобройните успехи на момичета и момчета, получили подкрепа от фондацията, на олимпиади, национални и международни конкурси и различни състезания, подчерта Диана Антонова. 
Тя посочи, че за 12-те години фондацията е разпределила над 1,5 милион лева по петте програми: „Талантливите деца на Русе“, „Семейството на добрите хора“, „Институционално изграждане и администриране на фондацията“, „Партньорство“ и „Отворена програма“, по която се финансират проекти, насочени към опазване и популяризиране на историческото и културно наследство на Русе и региона, екологично и превантивно образование, гражданско образование, инициативи за регионално развитие и организиране и участия във фестивали, изложби, концерти. 
Общо са подпомогнати - индивидуално и колективно - повече от 5000 деца, каза Диана Антонова. Тя поясни, че първите стипендианти вече са пораснали и много от тях сами са станали дарители на фондацията, която им е помогнала при първите стъпки. Русенци ще могат да видят някои от тези подкрепени още през 2000 г. пораснали деца на празничния концерт на 6 юли в Дома на културата. Сред тях ще бъдат пианистите от световно известното клавирно дуо Любен и Аглика Генови, които пристигат в родния си град, за да водят майсторски клас в академия „Алегра“, каза Антонова. 
Празничният концерт за 15-ата годишнина ще започне с малки цветни корабчета, които деца ще пуснат да плават по Дунава на 6 юли. След това по улиците на града ще премине дефиле - до залата за концерта, където ще има и базар на сътворени от децата произведения по време на отворените класни стаи от академия „Бистра и Галина“ през месец юни. Тази година за първи път в летните занимания ще се включат и майстори от Дунавската задруга, ново е и ателието „Занимателна биология“. На концерта ще бъдат обявени и наградите на конкурса с две теми - „Детство - цветно хвърчило“ и „Цветът на сърцето“. Състезанието е за рисунки, есе или стихотворение, фотография, видеоклип. На финала на концерта в небето ще полетят балони във формата на сърца с изписани празнични послания, а след това ще има заря.