Иконата на света Богородица Млекопитателница от русенското село Пепелина се завърна в Русе, след като бе реставрирана и консервирана. Оригиналът ще остане в митрополията, за да стане част от подготвяния църковен музей. По желание на патриарх Неофит е направено и копие, което ще бъде занесено в църквата в село Пепелина.
Майстор на възстановения образ на Божията майка е Константин Угринов, който предаде иконата на архимандрит Виктор Мутафов.
Оригиналът на иконата е изработен от Цаню Захариев, син на известния тревненски иконописец Захария Цанюв около 1880 г. Тя е особено интересна за специалистите със сюжета си - кърмещата майка с Младенеца си.
При реставрацията се е наложило да се укрепят живописният слой и грундът, които са пострадали от влагата, а дървената основа е обработена против паразити. Всички липсващи части са възстановени, направени са ретуши и иконата в момента се намира в експозиционен вид.
Иконата от село Пепелина представя образа на Божията майка, кърмеща Исус Христос, като копие на иконата в Хилендарския манастир в Света гора Атон. Света Богородица Млекопитателница се отличава с много хубави ясни черти и според специалистите е една от най-хубавите у нас.