„Никога не съм се занимавал с иманярство. Така стана, че бях тръгнал на гадател в Две могили. Пътувахме с моя познат Пламен, който ми каза, че има работа край Широково. Обясни ми, че е тръгнал да си пробва късмета, тъй като чул, че в района било заровено турско злато от 19 век. Имал среща с още трима души. Стана ми любопитно и реших да отида да видя как точно се случват нещата“. Това заяви пред съда 39-годишният Диан И., който е обвинен в иманярство.
За същия случай на незаконни археологически разкопки, който бе засечен на 19 януари тази година между Широково и Чилнов, пълни самопризнания направиха 52-годишният Пламен В., 28-годишният Петко П., 34-годишният Георги Г. и 59-годишният Боян М. В края на февруари те се споразумяха с прокуратурата на половин година условни наказания с 3 години и половина изпитателен срок. Според държавното обвинение отговорност трябва да понесе и петият член на групичката - Диан. И четиримата осъдени заявиха пред съда, че той не е копал, нито активно е участвал в ровенето за откриване на съкровище. По време на разследването обаче заявили, че всички заедно са търсили злато.
Самият мъж разказа, че малко, след като се озовал в студената зимна нощ в гората с непознати се уплашил и осъзнал, че мястото му не е там. Затова излъгал останалите, че отива до тоалетна, но вместо това тръгнал да върви пеша. 
„Чувах виенето на вълци и чакали. Беше страшно. Вървях 5-6 километра докато стигна Чилнов. Исках да намеря някакъв транспорт. Чак към 2 часа през нощта един човек ме взе на автостоп и ме остави на разклона за Две могили. След това с други хора пак на автостоп стигнах до Русе и така и не отидох на гадател. Не исках да звъня на никого не само защото телефонът ми нямаше обхват, но и защото не исках да притеснявам когото и да било. Нямах представа, че ще се стигне до дело и ще получа обвинения. Пред полицията разказах друго, защото така прецених за по-добре“, обясни пред съда още Диан. А магистратите се изненадаха на наивността на добре образования управител на фирма, която се занимава с проучване на пазари.
Оборудваните с кирки, лопати, металотърсач, търнокоп, кофи и алпийски въжета мъже копали не повече от 30 минути и полицията ги засякла. Първоначално униформените от Две могили получили сигнал със съмнение за кражба на кабели. На място обаче се оказало, че става въпрос за иманярство. „Археолозите“ съдействали на полицията и признали замисъла си, но в суматохата се оказало, че Диан е побягнал. Според иманярите, когато мъжът усетил, че е въпрос на време да попадне под удара на полицията, той хукнал да се спасява. Не след дълго обаче бил открит. 
Дали и Диан ще бъде осъден за иманярските си похождения или ще се окаже, че е бил на неправилното място в неправилното време, воден от любопитството си, предстои да стане ясно през юни, за когато делото бе отложено.