Малко по-късно от обичайното започват тази година абитуриентските балове. Първият ще бъде на 23 май - тогава завършването на средно образование ще празнуват три русенски училища плюс частната английска гимназия в село Глоджево. В Русе балните тоалети ще облекат дванадесетокласниците от СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ и от професионалните гимназии по облекло „Недка Иван Лазарова“ и по строителство и вътрешна архитектура „Пеньо Пенев“. 
На самия 24 май празнуват шест гимназии в Русе и една във Ветово. Този ден ще свързват с цветни емоции тазгодишните випускници на СОУ „Йордан Йовков“ и „Възраждане“ и на професионалните гимназии по икономика и управление, по електротехника и електроника, по речно корабоводене и корабостроене. Освен това 24 май е деня за веселба и на завършващите Спортното училище. 
Баловете приключват на 27 май - тогава са празничните вечери за абитуриентите в СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ и за випускниците на професионалната гимназия „Атанас Буров“. 
Всъщност, тази година баловете ще започнат, след като минат матурите. Държавният зрелостен изпит по български език и литература е на 20 май от 8 ч, а вторият задължителен е на 22 май. На същите дати се провеждат и изпитите по български и математика за седмокласниците от държавното външно оценяване, като оценките важат и за постъпване в друго училище. От 26 май до 5 юни абитуриентите имат възможност да се явят на матура по желание, ако са на мнение, че това ще им помогне при кандидатстването в университет. Резултатите от матурите ще станат ясни до 9 юни. В светлината на задаващите се матури и изпити за седмокласници, а и на другите събития - тържества и абитуриентски балове, месец май се очертава като извънредно „къс“ за учители и ученици. 20 и 22 са обявени за неучебни заради изпитите. Преди седмица зам.-министър Ваня Кастрева обяви със заповед и 25-и за неучебен. Да припомняме ли, че поне по половин ден ще изгуби и всяка гимназия в деня след бала на абитуриентите, които като правило на сутринта осъмват в школото и първите няколко учебни часа минават под знака на техните смехове и закачки. Все пак, да се надяваме, че тазгодишната олелия на дванадесетокласниците ще отшуми без инциденти и прекомерни щуротии и ще се размине само с колосалните разходи за дрехи, бижута и веселби в ресторанти и клубове.