Общинските съветници на Русе си вдигнаха заплатите и от 1 януари тази година средно ще вземат на месец по 583 лева. Увеличението бе подкрепено единодушно и мълчаливо, без нито един коментар, след като на председателски съвет политическите групи се споразумяха за размера.
Схемата, по която ще се формират над 2 пъти по-високите възнаграждения на съветниците, е следната: за участие в сесия 20% от брутната заплата на председателя Васил Пенчев, плюс по 5% за всяка постоянна комисия, в която членуват. Повечето от народните избраници са в две постоянни комисии, но има и такива с по една или три.
Идеята на председателя Васил Пенчев за участие в заседание на Общинския съвет да се начисляват 15% от неговата заплата вчера така и не беше коментирана, макар че в три от комисиите тя получи подкрепа. Мотивът беше да не се товари бюджетът. На председателския съвет  обаче явно този аргумент не е натежал и сега хазната ще трябва да отдели допълнителни около 270 хил. лева през тази година.
Дори да е имало различни позиции, явно у съветниците е надделяло мнението за ценността на труда им, защото вчера кметът Пламен Стоилов просто обяви, че заплатите ще бъдат такива, каквито ги гласуват съветниците, а бюджетът ще ги осигури.        
Освен за участието си в постоянните комисии съветниците ще вземат пари и за членството си в специализирани комисии, само че по-малко отколкото сега - също по 5% от брутната заплата на председателя.
Другата важна подробност е, че съветниците се съгласиха да вземат пари само за реално участие в заседанията и комисиите на Общинския съвет. Отсъствието, дори по уважителни причини, няма да им носи приход, както беше досега.