Когато завчера на сцената на Пленарната зала в големия цветен концерт, организиран от областната управа, се появиха съвсем невръстни момиченца, облечени като миниатюрни китайски мандарини, залата ги приветства повече от сърдечно. Отначало малките танцьорки показаха, че трудно се ориентират на сцена, но в момента, в който зазвуча музиката на Китайския танц от балета на Чайковски „Лешникотрошачката“, балеринките затанцуваха, забравили за публиката и за първата си сценична треска. А че е първа - това беше ясно. Тъй като това беше дебютът на най-мънинките балеринки от балетно студио „Инфанти“ в русенското читалище „Захари Стоянов“. Дни преди това ръководителката на студиото Снежана Байчева, която ценителите на изкуството на Терпсихора помнят като възхитителна прима на русенския балет, беше казала, че предстои първо излизане пред публика на най-малките от състава. 
Снежана Байчева води детската балетна школа към читалището от 2008 година. В момента сред най-големите й по възраст възпитанички са 15-годишните Светослава и Светлана, малките са от първи, втори, трети и четвърти клас. А най-мъничките, които имаха премиера на 9 май, още не ходят на училище. Над 30 деца посещават школата, като повечето идват три пъти в седмицата, а четири балерини всеки ден влизат в залата и застават до станока. 
Самата Снежана Байчева е започнала да учи балет още 4-годишна, на тази възраст е тръгнала на уроци в балетната школа в Дома на културата при друга русенска прима - известната Надя Руменин. След това Снежана учи 9 години в столичното Балетно училище, а после се завръща в Русе и става част от балетната трупа в операта, където примата танцува 30 години. 
Много талантливи деца има при нас, казва Байчева, която дава такава подготовка на своите възпитанички, че след време те спокойно биха могли да се справят с професионална работа на балерини. Доказателство за това са и многобройните награди, с които малките и по-големите момичета от школата се завръщат след всяко участие в конкурс или фестивал.
Започнахме с витринки в коридора на читалището, където подреждаме грамотите и купите, но вече е ясно, че само с витринки няма как да минем - те вече са препълнени, обяснява секретарят на читалище „Захари Стоянов“ Стефка Ангелова. И припомня, че само през април тази година балерините са участвали в международния детски фестивал „Млади таланти 2015“ в София, откъдето Александра Любенова, Ая Ахмедова,  Долиана Маринова и Моника Христова се връщат с награди, в ХVII национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрийденс в Бургас второ място заемат дуетът Габриела Драганова и Моника Христова и трио с Неаполитански танц от „Лебедово езеро“, а трето място заемат Светлана Димитрова и Александра Любенова. В националния конкурс „Дъга от таланти“ в Пловдив във възрастова група „мини“ Ая получава първо място за соло, първо място получават и Габриела Драганова и Моника Христова като дует, в другите две категории „деца“ и „юноши“ школата взема още две първи, едно второ и две трети места. В националния танцов шампионат на Арт академия „Утринна звезда“ в София Габриела и Моника като солистки печелят първи места, Александра Любенова и Светлана Димитрова също със солистични партии заемат трето място, награда получава отново дуетът на Неаполитанския танц от „Лебедово езеро“. 
Най-малките са много мили и много се вълнуват, като получават награди, казва Стефка Ангелова. И припомня как се случва понякога, като ги наградят с купа, призът да се дава на миниатюрните балеринки за по една нощ - всяка от тях да спи с наградата, а когато има колективни грамоти, се правят копия - да има за всяка от наградените. 
Сега на малките въздушни феи от школата на Снежана Байчева им предстои да покажат своето изкуство пред русенската публика. Това ще стане на годишния концерт на 17 май във Военния клуб. Затова всички се готвят усърдно за промоцията. 
„Деми плие!“ - командва Байчева. И Ани, Мони, Габи, Светослава и Светлана приклякат изящно, като изнасят настрани единия крак в шпиц. Това е само началото на поредната репетиция на бъдещите звезди, които ще възхищават публиката, затаила дъх пред вълшебството на балета.