Снимки на паметника на Альоша в Русе и руското военно гробище, където са погребани починали от раните си войници и офицери от съветската армия, отбелязват града на руската Карта на паметта. Картата е патриотична акция на руското издателство „Просвещение“ във връзка със 70-ата годишнина от Втората световна война и целта й е да публикува паметници или паметни места, свързани с войната, в различни градове, села и местности както в Русия, така и в други държави. 
Доскоро България бе представена само с пловдивския паметник на Альоша. Отскоро вече са добавени и двете русенски снимки. Те са дело на преподавателя по история в Дойче шуле Николай Чакъров, който разказва и историята на двете паметни места. 
В началото на 1948 година офицерите получават задача да съберат костите на погребаните на различни места в Североизточна България съветски войници, разказва Чакъров. Така през април същата година останките на 94 войници и офицери от съветската армия и на починалия български офицер капитан Тодоров са погребани в два големи обковани ковчега на мястото, където днес е паметникът на съветския войник. Самият паметник е издигнат по-късно - през 1950 година, като откриването му е на 21 декември, рождения ден на Сталин, казва историкът. 
В своята бележка за руската Карта на паметта той съобщава, че авторите на паметника са скулпторите Йордан Кръчмаров, Владимир Цветков, Стоян Донков и Иван Димов. В руското военно гробище пък са погребани 39 съветски войници и офицери, които са починали от раните си във  военната болница, която се е намирала в Русе от септември 1944 до април 1945 г.