Д-р Ани Матеева е родена в Русе през 1959 г. Завършила е Математическата гимназия, а след това ВМИ-Плевен. Има специалност по акушерство и гинекология, а от 1988 г. работи в русенската болница. От 2007 г. е началник на Родилно отделение в АГ-комплекса.

- Д-р Матеева, за или против присъствието на бъдещия татко по време на раждането сте?
- Първо трябва да кажа, че в старата сграда на АГ-комплекса нямаше такава възможност. Помещенията бяха стари и неудобни, абсолютно неприспособими за присъствие на външен човек, тъй като в предродилна зала се настаняваха по няколко жени. Сега нещата са други - сградата е модерна и разполагаме с три зали за индивидуално раждане, по време на което бъдещият татко може да присъства. Ако мога да го нарека „услуга“, то тя е регламентирана и се заплаща допълнително на цена 150 лева.
Изборът и решението дали мъжът да присъства в залата, е на самата двойка. Естествено, че и лекарският екип може да прецени дали таткото ще бъде допуснат, или не. Представете си, че е болен или лабилен - не бихме рискували да припада или изпада в нетипични състояния, които биха нарушили работата и вниманието ни.
- Това обаче е нормално за САЩ и Западна Европа, нали?
- Да, там е значително по-популярно бащата да споделя този щастлив миг от семейната им история. Психолозите са на мнение, че съвместното раждане сближава партньорите и изгражда по-здрава връзка, близост и открити отношения. Ясно е, че за всеки баща раждането на детето му е повод за голяма радост и гордост, но дали иска да види самото раждане, е въпрос на лична преценка и нагласа. Лично аз бих препоръчала, преди да се вземе такова решение, да се прочетат статии, които описват раждането, или да се гледат клипчета в YouTube - има достатъчно вече.
- Може ли да се каже, че така таткото ще обича повече детето си?
- Не, това е твърде условно, бащите са различни и тяхната обич изобщо не зависи от това дали са били в залата докато се е раждало бебето, или не. Бащинството е също толкова отговорно, колкото и майчинството и то може да започне от родилната зала или няколко дни по-късно от залата за изписване.
- Трябва ли бъдещите майки да настояват партньорите им да бъдат до тях?
- Ако и двамата имат тази нагласа, няма проблем. В никакъв случай обаче не бива да е на сила. Раждането не е някакъв показател за това колко са силни чувствата на мъжа и не е нужно да се издевателства върху него. Той има достатъчно други възможности да покаже любовта и грижовността си към майката и бебето.
- Има ли интерес от страна на русенските бащи да са до половинките си по време на раждането?
- Смелчаците са малко, но все пак ги има. Това присъствие много доближава самия процес на раждането до домашното условие и уют, но е в болница все пак и не се поемат излишни рискове за майката и бебето. Ясно е, че като лекари всички сме единодушни, че раждането у дома не е нито модерно, нито разумно. Ако родилката иска до нея да е нейният най-близък човек, нека да е до нея, но в болницата. Тя вероятно така се чувства по-спокойна, а това е добре и за нея, и за бебето. Раждането протича с болка, ако не се направи обезболяване, което пак е по желание и се прави при нас от анестезиолог.
- Има ли право бащата да отреже пъпната връв на детето си?
- Не бих препоръчала, тъй като за такава дейност трябва да има голяма предварителна подготовка - да се измие предварително, да сложи ръкавици и т.н. Няма риск, тъй като медицинският екип клампира и той трябва само да употреби ножицата, но нека е до жена си и да я окуражава.
- С какво може да бъде полезен мъжът?
- Моралната подкрепа е изключително важна. Таткото трябва непрекъснато да хвали майката, да й вдъхва увереност в силите й. Също така може да й помогне с отвличане на вниманието с разговори. Друга задача на мъжа в предродилна зала е да помага, ако жената иска да заема различни пози, които облекчават дискомфорта от контракциите. Бъдещият татко трябва внимателно да се отнася към молбите и желанията на майката по време на раждането. Ако нещо й пречи или дразни, трябва да се опита да го отстрани. Понякога жената може да реагира грубо на опитите на мъжа да й помага. Това не бива да стряска бащата, той просто трябва спокойно да се отнесе към промените в настроението й. Бащата може да гали нежно майката, да й прави масаж, да я държи за ръката, да и прави студени компреси на челото и да бърше лицето й.