Поне 2370 са обявените за продан жилища в Русе, показва проверка на „Утро“. Толкова са апартаментите и къщите, оферирани в някои от най-популярните сайтове, където пускат обявите си брокерите на недвижими имоти.  В последните години броят им остава сравнително постоянен, след като в пика на кризата бе около два пъти по-голям. Сега намаляването им се дължи не толкова на факта, че свободните апартаменти са намерили купувачи или наематели, а с това, че са останали със собственици, които не са притиснати от кредити и няма защо да бързат да продават. Агенциите за имоти допълнително филтрират офертите, като активно рекламират най-вече най-изгодните, по които сравнително бързо може да се стигне до сделка. А ако се съди по някои статистически данни, в града има поне 20 хиляди жилища, които не се обитават постоянно и биха могли да излязат на пазара. 
319 са обявените за продан едностайни апартаменти. Една гарсониера върви средно по 20 300 евро или по 477 евро/кв. Разбира се, когато става въпрос за недвижим имот, средните числа далеч не са такъв значителен ориентир, тъй като в зависимост от местоположението и състоянието на жилището цената може да варира в много широки граници.
Двустайните жилища, които търсят купувачи, са 776 на средна цена 30 400 евро или по 467 евро на квадратен метър. Най-много са оферираните тристайни апартаменти - 838. Тяхната цена излиза най-изгодно на квадрат - средно по 455 евро. За тристаен апартамент се искат около 42-43 хил евро. 
За тези, които биха желали повече площ, оферти също не липсват - продават се 208 жилища с повече стаи плюс мезонети, чиято цена отива над 70 хил. евро. Най-евтино като цена за квадрат излизат къщите - обявените за продан са 229 на средна цена около 60 хил. евро.
Районът на „Алеи Възраждане“ и идеален център остават най-скъпите в Русе със средни цени над 500 евро/кв.м. В квартали като „Здравец Изток“, „Родина“, „Дружба“ цените са под 400 евро на квадрат, а в „Чародейка“ и „Мальовица“ - дори под 300 евро/кв.м.