Русенската опера е в челната тройка на отличниците в класация, подредена в Министерството на културата. Това сочи табличката с резултати от комплексната оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2014 година. В оперната група Русе заема второ място със 115 точки от максимално 150 - непосредствено след Софийската опера и балет /132 точки/, като оставя зад себе си оперните колективи в Бургас, Варна и Пловдив, да не говорим за Стара Загора, която е на опашката едва със 72 точки. Впрочем, отскоро директор на Старозагорската опера е Огнян Драганов, който русенци твърде добре познават с интригуващите и силно впечатляващи постановки като „Аида“ /с камилата/, „Процесът срещу Мерилин“ и други. Драганов спечели конкурса в Града на липите и е амбициран да се състезава и с най-добрите, като вероятно ще пренесе на юг и опит, почерпен в Русе. 
При драматичните театри „Сава Огнянов“ се нарежда в групата с оценка „Добър“. Точките са 83 и русенската драма се намира горе-долу по средата на „добрите“ - след Габрово и Търговище, но преди „Сфумато“ /!/ и Добрич. Впрочем, самият народен театър „Иван Вазов“, който очаквано води класацията, е събрал едва 112 точки по схемата на министерството. В категорията на оценените с „Добър“ са 10 театрални екипа, два са средните, но има и един със слаба оценка и това е театърът в Благоевград. 
За разлика от оперния и драматичния, кукленият театър в Русе има по-малко основания за радост - той е последен в подредбата, като комисията му е поставила едва 74 точки.