Контактни групи от по трима души от АБВ и БСП в зависимост от изградените критерии ще проучат и предложат по общини кандидати за кмет, които после ще бъдат гласувани на общинските конференции. Това каза за „Утро“ председателят на областния съвет на АБВ в Русе Венцислав Великов след проведената в четвъртък среща между двете партии, на която е обсъдена и възможността за създаването на ляв блок за общи действия на предстоящите местни избори, като текат разговори и с други леви формации.
Великов посочи, че предстои да се определи и в кои общини ще се явят с общ кандидат, защото не навсякъде ще са заедно. Освен това на общинските конференции на АБВ и БСП ще присъства и представител на другата партия. 
Срещата не е първа, но е твърде обща и тепърва предстои предложенията на другата страна да се обсъдят в организациите, както и да се водят разговори по общини, коментира Хинкова, като допълни, че конференцията на БСП в Русе ще е на 27 юни. По отношение на възможността за създаване на ляв блок за местните избори тя каза, че предложението е спонтанно, но инициативата е на АБВ. Всички леви партии в пространството трябва да се обединим, ако искаме да спечелим, категорична бе Хинкова. Тя уточни, че освен с АБВ текат разговори и с други леви формации, като допълни, че кръгът е отворен. 
В срещата между двете партии, освен областните лидери на АБВ и БСП Венцислав Великов и Милена Хинкова, са участвали общинският председател на БСП Божидар Йотов, общински съветници и други партийни функционери от БСП. АБВ е била представена от настоящия зам. областен управител Явор Янчев и общинския председател на партията Стелиян Стефанов. Следващата среща между АБВ и БСП ще е на 29 май.