Фитотерапевтът Борис Николов пръв открива действието на растението - „убиец на холестеролови плаки”, а първите експерименти са извършени в ИСУЛ и върху доброволци във ВМА.
Преди време бях чела за това, че билката бабини зъби помага да се изчисти лошият холестерол от организма. Искам да попитам дали това е възможно и ако – да, моля, напишете повече подробности. Има ли рецепти, къде и как да ги намерим? Доколкото знам, човекът, който е правил отварите от тази билка, вече не е сред живите, някой продължава ли делото му?

През 1993 г. Борис Николов клинично доказва, че получен по негова технология воден извлек от растението бабини зъби в комбинация с няколко други билки, успешно разгражда холестероловите плаки. Първите експерименти са извършени в ИСУЛ и върху доброволци от ВМА. Резултатите потвърждават свойството на билковата отвара да повлиява на широк кръг болести, в основата на които стои проблем с оросяването или с хронична инфекция. Десетилетия преди френски медици да открият, че т.нар. шипове не са костни, а холестеролови образувания, Борис Николов вече има решение на проблема. Всъщност отдавна е доказано, че извлекът от бабини зъби влияе на мозъчни, гръбначни и неврологични заболявания, нормализира размерите на простатната жлеза, засилва потентността и фертилността. Дори пациенти, за които решението е било изкуствена става, са възстановявали подвижността си.  

Лечителят Борис Николов помагал на хората до последния си ден
Лечителят Борис Николов помагал на пациенти до последния си ден - 18 юли 2009 г., когато след нелеп битов инцидент си отива от този свят на 87-годишна възраст в отлично здраве.

От хилядолетия тази билка е известна сред народа с имената „Бабини зъби”, „Трабузан”, „Кочи глави”, „Чюнка”. Македонската знахарка баба Дивлевица му показва как да приготви лековитата отвара. Борис оздравява и чак половин век по-късно ще си спомни рецептата, за да помогне на свой приятел. Тогава Николов решава да опита въздействието на отварата и върху себе си. След няколко приема сърдечното заболяване, което го тормозело, е ликвидирано. По това време бъдещият лечител е служител в Министерството на просветата. Колегите му проявяват интерес към препарата и стават първите му пациенти.

Мълвата за лековитата билка се разнася и скоро пред дома му започват да се редят хора, на които традиционната медицина не е помогнала. Получава едно от първите разрешителни за практикуване, издадено от тогавашното Министерство на народното здраве. С времето фитотерапевтът усъвършенства екстракта и разработва технология за оптимално извличане на целебните съставки. Експериментира с различни водни извлеци, като към бабините зъби добавя и отвара от други билки. В началото на 90-те години на миналия век ИСУЛ и Авиационно-медицинският институт към ВМА извършват клинични изпитания на извлека, които доказват ефикасността и безопасността на препаратите. Установено е уникалното им свойство да разграждат холестероловите плаки, които стоят в основата на много заболявания. 

Борис Николов публикува своите изследвания в книга, след което интересът към работата му нараства. Следва второ издание с рекорден тираж. Общественият и медиен интерес надхвърлят възможностите на възрастния човек. Той решава да сподели част от тайните на своите рецепти и публикува в пресата опростен вариант на чай, който всеки нуждаещ се би могъл сам да приготви в домашни условия. Днес замислената от него Фондация „Живот за всеки” продължава делото му.