Осем души, част от които многократно осъждани, бяха предадени на съд за орязването на 3850 метра алуминиеви проводници от „Напоителни системи“. Основно действащо лице бил единият от рецидивистите, който се катерил пъргаво като  маймунка по стълбовете и режел жиците с арматурна ножица. Така успял да свали проводниците на общо 12 междустълбия. Долу пък помагачите навивали кабелите и ги прибирали в товарен „Даф“. 
Случаят е от нощта срещу 21 март 2013 година. Осмината се натоварили в три коли - „Ауди“, бус „Ситроен Берлинго“ и камион „Даф“. Срещнали се на бензиностанция „Лукойл“ на входа на Бяла и се отправили към далекопровода в района на Табачка и Кошов. Знаели, че по него не тече ток, тъй като помпените станции не работят. Още повече, че тогавашният директор на „Напоителни системи“ бил издал заявление за демонтаж на далекопровода, тъй като не се използва, пък и неведнъж е ставал обект на кражби.
Така към 3 часа през нощта водещите се социално слаби другари с начално и основно образование изпълнили замисъла и успели да орежат близо 4-те километра кабели, които планирали да предадат на вторични суровини. Тръгнали да се прибират с трите коли, като предвидливо съобразили да не включват фаровете, за да не ги забележи някой. За тяхна зла участ обаче в района се намирал полицейски патрул от Две могили, които решили да им устроят капан. И патрулката загасила светлините, но пътуващите в два от автомобилите се усетили, направили обратен завой в нивата и избягали. Сред тях бил и камионът с жиците, чиито следи се загубили.
В крайна сметка седем от предадените на съд бяха осъдени на първа инстанция за това, че са отмъкнали брутално проводниците на стойност почти 1800 лева. А единият беше признат за невинен. Те обаче бяха оправдани в обвинението на прокуратурата, че кражбата е на стойност 8381 лева - колкото струват кабелите като нови. Най-тежко го отнесе резачът, който се катерил по стълбовете - той бе наказан с 4 години затвор при строг режим. Останалите се разминаха с условни присъди на първа инстанция.