Известният като „баща на народите“ Сталин гледа наляво. Ленин с характерното си каскетче гледа надясно. А по средата се клатушкат две кенчета американска Кока кола. Това е един от мотивите в изложбата-пърформанс „Спасяването на съветската графика“, която вчера подредиха десетокласници от паралелката „Рекламна графика“ в Училището по изкуствата и техният преподавател художникът Иван Иванов Йоаний. 
Случайно открих в едно антикварно магазинче албума „Съветска графика“, в който репродукциите бяха навлажнени и голяма част от тях направо съсипани, каза Йоаний. Той купил албума и заедно с учениците си изсушили и спасили гланцовите листи. Успоредно с това се родила идеята за колажите, в които да се срещнат две рекламни традиции от първата половина на 20 век - съветската и американската. Затова днес в една от залите на музея могат да се видят традиционни съветски рекламни призиви като „Искаш ли да станеш такъв, прави като мен“ /баща показва мускули на сина си/ и редом широко засмяна американка по бански на цветя, „Като слизаш от трамвая, погледни надясно“ - а реално там виждаш отново Кока кола и други закачки. 
Беше ни интересно да работим върху тези колажи, а и научавахме любопитни факти за личности, за които дори не сме чували, признаха десетокласниците. Те и техният преподавател подариха 55-те колажирани постера на Историческия музей.