Протестни действия, включващи и блокиране на Дунав мост, започва колективът на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“. В разпространено писмо до президента Плевнелиев, премиера Борисов, министрите на земеделието и финансите Танева и Горанов, кмета на Русе Стоилов, областния управител Бурджиев, председателя на Селскостопанската академия проф.Трифонова, синдикатите и медиите научните работници възразяват остро срещу решението да бъдат съкратени 36% от хората на щат в института. 
„Структурната реформа“, направена от ръководството на Селскостопанска академия предвижда 28 от 77 служители в ИЗС да бъдат уволнени. По непонятни причини процентът за бюджетни съкращения в Русе надхвърля повече от два пъти средните 15% за всички 20 научни поделения. Това според нас е подготовка за ликвидация на ИЗС „Образцов чифлик“ и изпъление на наказателна акция към института заради изказаното на висок глас желание да бъдем присъединени към Русенски университет“, пише колективът на института.
От института припомнят, че през 80-те персоналът на ИЗС е достигал 800 човека, че от сегашните 77 души 53 работят на минимална заплата, че при определяне на бюджета за 2015 година фонд „Работна заплата“ е намален, а увеличените уж средства за издръжка до този момент не са получени. „Въпреки това изпълняваме работните програми, изорахме, наторихме и засяхме“, пишат служителите в ИЗС. Те настояват до 11 май да бъде преразгледано разпределението на съкращенията във всички структури на академията, като процентът бъде в размер не повече от 10% по подобие определения за министерството. 
Научните работници настояват държавата да възстанови трите милиона лева, взети от Селскостопанската академия, а нейният бюджет да бъде увеличен след съкращенията, за бъде достойно заплатен трудът им. При неизпълнение на исканията им те заплашват да започнат ефективни протестни действия.