Д-р Симеон Симеонов е на 44 години. Завършил е Медицинският университет във Варна през 1996 година, има специалност обща хирургия. След това е защитил специалност по лапароскопска хирургия, а от 1 май  специализира и гръдна хирургия с тенденция в следващите 5 години в Многопрофилна болница Русе този вид хирургия да се развие на добро ниво. 
От 2007 година д-р Симеонов е началник на отделението по еднодневна хирургия, а три години по-късно оглавява обединената хирургия.


- Д-р Симеонов, миналия месец вие направихте лапароскопска операция на карцином на дебелото черво. Тази интервенция за първи път ли се прави в Русе?
- Да, за първи път. 55-годишен русенец беше развил злокачествен карцином на дебелото черво на границата с правото, като беше засегнато и тазовото дъно. Болестта бе от втори към трети клиничен стадий с разсейки в лимфните колектори и нямаше време за губене.
За Русе този вид операция действително е нещо ново, но ние се справихме много добре. Досега пациентите с рак на дебелото черво от региона бяха оперирани по безкръвен начин в болници в Пловдив, София, Плевен и Варна.
- Какво представлява този вид операция?
- Операцията е лапароскопска резекция на ректума, популярна като безкръвна. Тя отне три часа, като започнахме и завършихме без кръв. Много често подобни интервенции на дебелото черво започват лапароскопски, но накрая се използват познатите досега конвенционални методи. При тази операция обаче местоположението на карцинома, анатомията на пациента и натрупаният опит от екипа в отделението по хирургия позволи да я направим на 100% безкръвна. След това пациентът се възстанови за пет дни и бе изписан. В момента той е на химиотерапия в Комплексния онкологичен център и няма оплаквания. 
- Интервенцията поема ли се от Здравната каса?
- Да, пациентите заплащат само ушивателите, които представляват инструменти за едновременно рязане и снаждане на червото, за да може операцията да мине без кръв. Те се вкарват през ануса и оттам се прави анастомозата /свързване на дебелото с правото черво/.
- Има ли други пациенти, на които им предстоят подобни операции?
- Имаме записани още двама пациенти с рак на дебелото черво. Това са жена на 73 години и мъж на около 67 години. Те са диагностицирани, изследвани и чакат за операция. Този вид интервенция достатъчно добре изчиства туморните клетки и дава гаранция за пациентите. 
Искам да подчертая, че обучението на хирурзите в отделението за такъв вид лапароскопски операции е една крива, изкачването по която трае много години. За да стигне един екип до платото на устойчиво развитие, му трябват поне 80-100 операции. Затова безкръвните операции ще станат рутинни в Русе в близките две години.
- Кои хирурзи работят в екипа ви?
- В обединеното отделение по обща хирургия към МБАЛ Русе работи екип от много добри хирурзи като д-р Силви Йорданов, д-р Илиян Георгиев, д-р Емил Михайлов, д-р Петко Боянов, д-р Виктор Чехларов. С такъв екип лапароскопските операции се правят  много лесно. 
Държа да подчертая, че първата лапароскопска операция на жлъчка бе направена през 1997 година от мен, д-р Йорданов и д-р Любомир Македонски в частната клиника „Медикус“. Оттогава досега с много хирурзи в отделението към МБАЛ сме правили доста безкръвни операции на диафрагмални хернии и за премахване на жлъчния мехур. Миналата сряда пък направихме първия в Русе лапароскопски панкреатит, което е едно доста тежко възпалително заболяване на панкреаса и протича с натравяне на кръвта и други интоксикации. Проблемът при това заболяване е, че страда целият организъм - черен дроб, бъбреци, а натровената кръв спира пасажа в червата. Това е бич за хирургията, и то по-голям от карцинома. Въпреки това екипът в отделението се справи много добре с операцията на 47-годишна жена и в момента тя се възстановява доста добре в отделението. 
Пациентката дойде при нас с възпаление на жлъчния мехур, но на снимките видяхме, че тя развива много сериозен сателитен панкреатит. Време за губене нямаше и на втория ден я оперирахме успешно. Това показва, че медицината в Русе е в крак с тенденциите и алгоритмите на Световната здравна организация и отделението по обща хирургия се придържа много стриктно към тях.
- От какво се причинява панкреатитът?
- От камъни в жлъчката, от преяждане с агнешко и ярешко, от препиване с алкохол. В момента в отделението още има пациенти, които са прекалили с храната по Великденските празници, а днес или утре очакваме преялите и препилите по Гергьовден.
- Персоналът от медицински сестри достатъчен ли е в хирургията?
- И нашето отделение не е изолирано от растящата нужда за медицински сестри. Дотук се стигна след закриването на Медицинския колеж и това сега се отразява негативно на болницата. Заплатите за сестрите в МБАЛ Русе са добри, дават се навреме, но просто няма подготвени кадри. В момента медицинските сестри са или пенсионерки, или много млади, които тепърва се обучават. Новият директор на болницата д-р Иван Стоянов наскоро увери, че ще подобри заплащането за медицинските сестри и вече има интерес от доста такива кадри, които работят в другите здравни заведения в града. В крайна сметка всички сложни случаи в региона идват и се лекуват в Многопрофилната болница и за това в нея трябва да има достатъчно добри лекари и медицински сестри. Затова целият персонал тук трябва да бъде съпричастен към проблемите й и да помага с каквото може, защото без нея няма как да има здравеопазване в Русе.