С 340 точки, които заслужи за класирането си на 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия (награден фонд от $34 млн.), Григор Димитров вече се изкачи до №19 в света. Българинът, който вчера изпусна лидера в ранглистата Рафаел Надал след почти 4-часов трилър (6:3, 6:7, 6:7, 2:6), никога преди не е бил по-напред в мъжкия тенис елит.
От октомври насам, когато започна тренировки при 44-годишния австралиец Роджър Рашийд, той се изстреля с 10 места по-нагоре. През януари миналата година хасковлията все още бе извън първите 40 на планетата.
Мачът на Гришо срещу 13-кратния шампион от Големия шлем Надал на „Род Лейвър Арина" продължи 217 минути. На австралийска земя първата ни ракета изигра още един маратон - при победата си над черногореца с канадски паспорт в третия кръг Милан Раонич (156 мин.).
Битката с Надал е втората по продължителност с участието на Димитров в кариерата му. По-изтощителна и по-дълга от нея засега е само срещата му с №55 в света Грега Земля във втория кръг на „Уимбълдън" миналото лято в Лондон. Тогава словенецът се докопа до успеха след 244 минути игра (6:3, 6:7, 6:3, 4:6, 9:11).
Адската жега в Мелбърн изцеди силите на Григор, който бе качил 2 кг мускулна маса при подготовката си във фитнеса преди турнира. Още преди мача с Надал кантарът показал, че нашето момче не само ги е свалило, но се е стопило с още 2 кг по-надолу, като е загубило още 4 кг телесна маса от старта на надпреварата на Зеления континент на 13 януари.
На 1/4-финала срещу Надал Гришо бе изключително близко до подвиг. Изпусна да го пречупи в третия сет, когато само по-богатият опит спаси ибериеца. „Бях късметлия. Шансът бе на моя страна в най-важните моменти от мача", призна водачът в световната ранглиста след победната точка. „Търпение, търпение", повтаряше сам на себе си българинът, когато грешките му зачестиха в края. Загубата обаче направо го опустоши емоционално и той се разплака като малко дете. Опита да скрие сълзите си в хавлията, но безуспешно, след което побърза да напусне корта под бурните аплодисменти на 15 000 зрители по трибуните. На 1/2-финала Надал ще спори с Роджър Федерер, отстранил Анди Мъри с 6:3, 6:4, 6:7, 6:3.