Един от най-именитите съвременни български художници Свилен Блажев снощи откри самостоятелна изложба в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Блажев, творби на когото притежават едни от най-авторитетните галерии в Европа и по света, е свързан пряко и косвено с Русе още от годините в Художествената академия, когато учи с русенци. А на един от известните русенски автори - Пейно Пейнов, с когото са приятели още от Художествената гимназия, Блажев е кумувал на сватбата. Затова и вчера малко се забави за пресконференцията с журналисти, тъй като неговата кумица празнувала рожден ден с кръгла годишнина.
Щастлива съм, че макар и осем години след поканата да гостува в нашата галерия, днес представяме творчеството на Свилен Блажев, каза вчера директорката на РХГ Елена Великова. Тя поканила художника по време на последната арт практика на ученици от русенското Национално училище по изкуствата в Созопол. Гимназистите трупали вдъхновение и опит в старинния морски град точно когато там се провеждал фестивалът „Аполония“, а в програмата била включена изложба на Свилен Блажев. Заедно с учениците разгледахме изложбата, запознахме се лично с автора и го поканих, разказа Великова. Той обещал с готовност. А причината за забавянето е в това, че неговото изкуство е тежко - в прекия смисъл на думата - своята интересна и впечатляваща живопис той прави често върху камък, шамот и други обемни плоскости, освен това създавайки живописните си работи, той използва и различни материали - предмети и артефакти, които правят пренасянето на произведенията му по-проблемно. Радваме се, че най-после успяхме да разрешим и този проблем, за това помогна и ВН културен център, откъдето дадоха едно рамо с транспортирането на творбите, каза Елена Великова. 
Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. През 1980 г. завършва Националната художествена академия, специалност стенопис в класа на проф.Димо Заимов. През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. Днес художникът живее и работи в Кюстендил. Има над 25 самостоятелни изложби в България (София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков) и в чужбина (Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург, Цюрих). През 2013 г. получава наградата за живопис „Владимир Димитров - Майстора“.
И друг път съм показвал мои работи в Русе, но цяла моя изложба наистина правим за първи път, каза вчера Свилен Блажев. Той е бил един от членовете на Русенския комитет, който се създава спонтанно от хора, подкрепящи русенци в битката им срещу химическото обгазяване от румънските заводи „Верахим“. Правили сме доста акции с този комитет, заедно със Светлин Русев, припомни си вчера художникът. Връщайки се още по-назад в спомените, той с усмивка се сети и за медал, който е получил преди това по време на национална партийна конференция в Русе. Все пак, далеч по-колоритни и забавни истории той пази от студентските бригади в Пиргово и Мечка, както и от бохемския студентски таван в София на метри от Художествената академия, където заедно са живели Свилен Блажев, Пейно Пейнов и сегашният зам.-председател на Съюза на българските художници Димитър Грозданов. 
Точно Димитър Грозданов откри изложбата на Блажев в галерията, а ден преди това представи в ВН културен център новия каталог на художника, издаден от пловдивското издателство „Жанет“. Експозицията с творби на Блажев ще остане в Русенската галерия до 3 юни.