Вече няма безработни бивши областни управители - така с усмивка си стиснаха ръцете вчера по време на празничната церемония пред Паметника на свободата Венцислав Калчев и Румен Януаров. Оказа се, че един от първите подписи на новия шеф на Бюрото по труда в Русе Януаров е сложен именно върху документа за прекратяване на регистрацията на Калчев. След 8 месеца на борсата той започва работа в София в инвестиционна фирма. Ще се занимавам с регионални въпроси, два дни ще съм там, другите три тук, обясни най-пресният бивш областен управител.
Срещата на двамата не беше случайна и скоро към тях се присъединиха още един бивш губернатор - Кирил Блъсков, и двама замове - Искра Генева и Емил Бачийски. А след като положиха венец от името на бившите областни управители, компанията се увеличи и с първия губернатор в демократичната история на Русенска област Владимир Недялков и зам.областния от по-късен период Димитър Маринов. След малко пристигна и домакинът на тази среща - настоящият областен управител Стефко Бурджиев.
Така започна тазгодишната празнична сбирка на единственото в България сдружение на бившите областни управители и техните заместници. Традицията да ги събира на празника на Русе, Бурджиев положи още в първия си мандат. И сега той заведе колегите си в кабинета, в който в различни периоди са ръководили държавните дела в областта. А там ги чакаше 16-годишно уиски, с което вдигнаха наздравица за празника. 
И докато вървеше лек и закачлив разговор, един ключодържател във вид на многофункционален патрон с лампичка-скенер за фалшиви банкноти и червен лазер предизвика интерес и дори лек спор какъв калибър е точно. А всъщност това беше неочакван подарък от Емил Бачийски за Стефко Бурджиев, който най-много се зарадва на лазера. С него ще ми е много лесно да показвам на студентите, веднага намери приложение на червената точка преподавателят в Русенския университет.
Поради отсъствие от града наздравица не можаха да вдигнат Веселин Заяков и Йордан Борисов, повредена кола пък попречи на Димитър Мочев да пристигне в Русе. А бившите губернатори и този път не изневериха на стила си да е весело, когато се съберат. Няма политически пристрастия, има само спомени, които предизвикват усмивка.