57 от 100-те номинирани от различни хора и институции посланици на Русе взеха участие вчера в първата среща на посланиците, инициирана от кмета Пламен Стоилов. Виртуозният цигулар Светлин Русев пристигна от Франция, проф.Румяна Ценкова - от Япония, акад.Самуил Рефетов - от САЩ. Сред посланиците е и евродепутатът Мария Габриел, която вчера изпрати поздравително писмо до кмета. За срещата бяха дошли русенци, които живеят в София и други градове и държави, но не бяха малко и тези, които продължават да живеят и да работят в града на Дунава - учители, бизнесмени, хора на науката и на изкуството. Всички те се събраха в Лапидариума зад Историческия музей да отпразнуват заедно празника на Русе. 
Преди това групата с гостите тръгна от централния площад и премина по обновената улица „Александровска“. Кметът Стоилов показа някои от основните проекти, с които Общината обновява Русе. На площад „Хан Кубрат“ четири деца от Националното училище по изкуствата изсвириха на цигулки Химна на ЕС, като направиха „жива картина“ редом със статуята на цигуларчето от бронз и стъкло. В градината пред Библиотеката до шадравана с бронзовите момичета на световно известния скулптор Любомир Далчев друго изпълнение изненада гостите - там свириха млади тромпетисти от НУИ. 
После групата посланици разгледа Екомузея и след това се отправи към Лапидариума. Всеки от гостите получи подарък - шал за жените и вратовръзка за мъжете с щампирана фигурка на Паметника на свободата. И освен това на всеки бе връчен и по един елемент от пъзел, върху който трябваше да се напише послание към русенци. По-късно отделните късчета бяха поставени на Стена на посланията, която, както кметът Стоилов обеща, ще вдъхновява жителите на Русе. Не знам защо чак сега трябваше да се направи това - да съберем елита на Русе, хората, които са уникални учени, музиканти, бизнесмени, каза в словото си кметът Стоилов. Тук са събрани страхотни русенци от три континента, вие сте хората, които дават силата на свободния дух, а ние сме длъжни да запазим този дух, увери той. И добави: „Свети Георги е светецът на добрите, а ние, русенци, сме добрите!“, като поздрави всички членове на Клуба на посланиците с празника и връчи на всеки грамота.