Десетки граждани се събраха на площада пред Паметника на свободата, където вчера се състоя церемонията за отбелязването на празника на града и Деня на храбростта. Сред официалните лица бяха народните представители Светлана Ангелова, Георги Недев, Любомир Владимиров, Добрин Данев, областният управител Стефко Бурджиев, генералният консул на Русия Татяна Грушко, зам.-министър Даниела Везиева, кметът на Русе Пламен Стоилов и председателят на Общинския съвет Васил Пенчев. На тържеството присъстваха и част от гостите, поканени от кмета Стоилов като посланици на Русе. 
Церемонията започна с приемането на почетния караул под звуците на маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър под диригентството на Димчо Рубчев. Слово за Деня на храбростта и българската армия произнесе областният управител Стефко Бурджиев. Той подчерта героизма и самоотвержеността на българските войници и офицери, прославили армията край Гургулят, Сливница, Драгоман, по бойните полета на Първата и Втората световна война. Като поздрави всички с празника на града, той изрази увереност, че с постоянство и общи усилия русенци ще осигурят неговото светло европейско бъдеще. Нека закрилникът на града свети Георги да ни пази и да осветява пътя ни напред, заключи Бурджиев. 
Заупокойна молитва и благодарствен молебен отслужиха трима свещеници от митрополията - о.Георги, о.Минко и о.Илиян. За тези от русенци, които присъстваха на празничната литургия в храма „Св.Георги“, остана загадка защо от церемонията пред паметника отсъства владиката Наум, както и защо и тази година нямаше литийно шествие, което традиционно се провеждаше на празника на града до миналата година. 
Накрая пред статуята на италианския майстор Арнолдо Цоки бяха поднесени венци от партии, институции и организации, сред които бе и делегация на румънските запасни офицери от Гюргево. След това официалните лица и граждани положиха цветя, а на площада пред Общината започна концерт с участието на състави и формации от Общинския детски център за култура и изкуство.