Състоянието на катастрофиралия в четвъртък призори граничен служител е стабилно, но все още има опасност за живота му. Не се знае какви поражения ще бъдат открити в контузената му глава при днешния преглед на скенер. Това каза вчера за „Утро“ началникът на отделението по хирургия в болницата д-р Симеон Симеонов. 
Жестокият удар стана на 5 май в 3.30 часа на 200 метра от първия разклон за Бъзън в посока Русе. Тогава Свилен Георгиев Христов вероятно е задрямал на волана и управляваното от него „Пежо 308“ е свило вляво и се е забило с висока скорост в крайпътно дърво с дясната си страна. От сблъсъка колата буквално е попиляна, 33-годишната му съпруга почина на място, а той изпадна в кома.
След намеса на пожарната трупът на жената и тялото на граничния служител бяха извадени от намачканото до неузнаваемост пежо. Свилен бе откаран в болницата с линейка и опериран незабавно, за да бъдат спрени кръвоизливите в корема и в белите дробове. След това бе настанен в Интензивно отделение на командно дишане. Вчера лекарите са установили, че има подобрение в състоянието на мъжа.
Младши инспектор Свилен Христов работи в Гранична полиция от над 10 години. За този период той отговаря за физическата проверка на товарните автомобили. В работата си винаги е бил много старателен и пример за останалите си колеги. Той бе в основата при разкриването на двете големи групи сирийци през август и септември миналата година. Тогава в два турски камиона бяха открити съответно 54 и 36 азиатци при опит да минат нелегално оттатък Дунав. За тези два случая на пресечен нелегален трафик на хора Свилен Христов е с писмена похвала от тогавашния директор на ГД „Гранична полиция“.