Българският футбол може да остане само с един свой представител в европейските клубни турнири през следващия сезон и това е шампионът „Лудогорец". В момента „зелено-белите" от Разград са единственият роден отбор, който е сигурен за лиценза си и отговаря на финансовия феърплей на УЕФА.
Революционният проект на Мишел Платини, според който всеки отбор трябва да харчи само предварително заработени пари, влиза в пълна сила от 2014/2015. Той бе предшестван от стриктен мониторинг на приходите и разходите на отборите за периода 2011-2013 г. От УЕФА позволяват за тези преходни три години даден евроучастник да отчете обща загуба от 45 млн. евро. Условието е въпросната сума да се явява инвестиция на клубния собственик, а не кредит към банка например.
Българските отбори може да кандидатстват за евролиценз до 31 март. Тогава изтича и крайният срок, до който клубовете да подадат заявка за участие в следващия сезон на „А" група. Към днешна дата единствено в „Лудогорец" може да бъдат спокойни за изявите си на международната сцена в близко бъдеще. След като достигна до 1/16-финалите на Лига Европа, където ще се изправи срещу „Лацио", тимът на Стойчо Стоев спечели около 6 млн. евро само като бонуси от УЕФА. Приходите на останалите отбори у нас идват от телевизионни права, продажба на билети и трансфери, но те са крайно недостатъчни, за да се покриват оперативните разходи.
Миналото лято се стигна до куриоза закъсалият финансово ЦСКА доброволно да се откаже от участие в Лига Европа. В последния момент мястото на „армейците" в турнира бе заето от „Ботев" Пловдив. Макар че „червените" пропуснаха Европа за втори път след 2008 г. и едва се спасиха от фалит, те не получиха официална забрана да играят в следващото издание на надпреварата. Предвид тежкото финансово състояние, в което се намира, е твърде вероятно клубът от Борисовата градина отново да има сериозни проблеми с УЕФА, пише "Преса".