Голяма изненада е за мен вашата покана! - призна вчера в русенския Държавен архив проф.Самуил Рефетов, роденият в Русе световноизвестен учен, номиниран за нобелова награда за медицина. Вчера той отново бе в родния си град, като този път заедно с него бяха съпругата му Хедър и дъщерите му Солвейг и София. Именитият професор гостува в родния си град, за да получи званието „Почетен гражданин на Русе“ и да участва в срещата на кмета с посланиците на града днес. 
Изненадата за професора бе обаждането от Държавен архив с поканата да види документи, свързани с негови роднини и с него самия. „Та аз нямам дори свидетелство за раждане! Много е трогателно това, което сте открили!“ - възкликна гостът, посрещнат от специалистката Веселина Антонова, която е издирила ценните документи, и началника на Архива Стефка Маринова. 
Свидетелствата от Адвокатската колегия в Русе, издадени на дядото и на бащата на професора, предизвикаха истинско вълнение и върнаха учения Самуил Рефетов назад във времето. Той припомни, че дядо му е роден във Видин, но по-късно фамилията се преселва в Русе, където се ражда бащата. Още прадядо ми е бил съдия, а дядо ми е чиракувал при него, а след това е защитил докторат в Брюксел, разказа гостът. Бях намерил у дома една стара табела, на която пишеше „Рефет и Рефетов - съдия и адвокат“, спомни си той. Дъщерите и съпругата му снимаха през цялото време, а той превеждаше на английски какво пише в свидетелствата от средата и края на 19 век. Голямата изненада дойде, когато Веселина Антонова му показа документи от пансиона Notre Dame de Sion с данни за малкия ученик Самуил Рефетов. Както ученият разказа в интервю за „Утро“ преди година, техният дом се е намирал точно срещу сградата на пансиона, където сега е професионалната гимназия по икономика. 
Проф.Рефетов помоли, а от Архива с готовност му обещаха, че ще направят копия от всички документи, свързани с неговата фамилия, и ще му ги изпратят. 
Преди това проф.Самуил Рефетов се срещна с академичното ръководство на Русенския университет, където бе запознат с честванията на 70-годишнината на висшето училище. Той прие с удоволствие поканата на ректора проф.Христо Белоев да изнесе лекция пред студенти и преподаватели, вероятно през есента. Ученият, съпругата му и дъщерите му разгледаха материалната база на Русенския университет и бяха впечатлени от оборудването и възможностите за обучение в различните специалности. Проф.Рефетов подари на ректора Белоев символични подаръци, сред които тениска на университета в Чикаго, на която са изписани имената на всички номинирани за Нобелова награда учени, които са работили в него. 
По-късно кметът Пламен Стоилов се срещна с проф.Самуил Рефетов. Професорът предаде на Стоилов писмо от кмета на Чикаго Рам Емануел с поздравление за празника на града. Особено много се зарадвах да разбера, че сте поканили д-р Самуил Рефетов, професор по медицина в Чикагския университет и почетен гражданин на град Русе, да участва в тазгодишния фестивал за Деня на св.Георги, се казва в писмото, в което се посочва, че „Д-р Рефетов е блестящ пример за истински чикагски гражданин, служил на обществото си чрез своя талант, отдаденост и постижения, и неговите постижения и дейност ни карат да се чувстваме горди“.
Проф.Рефетов подари на кмета Стоилов снимка от Чикаго и тениска на Чикагския университет с имената на нобеловите лауреати, а съпругата Хедър Рефетов - най-новата си книга с автограф и посвещение. 
Кметът върна жеста със статуетка на Паметника на свободата, която винаги да му напомня за родния град.