Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ се повиши през първите две седмици на април с 2,5 на сто - от 1,476 пункта до 1,518 пункта, което е най-високото му ниво за последните две години, но в края на месеца отново се върна на 1,470 пункта. В сравнение със същия период на миналата година стойностите на индекса в края на април са с 6 процента по-високи. Движението на ИТЦ през миналия месец се дължи на голямото поскъпване на зеленчуците и е традиционно около Великден, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. 
През април се засилва низходящият тренд при движението на цената на фасула, като в сравнение с март той поевтинява с 5,5 на сто до 3,52 лева за килограм. 
През миналия месец кравето масло поевтинява с 2,2 на сто, кашкавалът „Витоша“ поскъпва с 1,8 на сто, а цената на кравето сирене е без промяна. Цените на месните произведения остават стабилни, като само пилешкото месо поскъпва на месечна база с 2 на сто. На годишна база кравето сирене поевтинява през април с около 2 на сто, а кашкавалът „Витоша“ - с 5,6 на сто. Цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 1,5 на сто.
Цената на свинското месо също бележи слаб ръст на годишна база - 3 на сто. Леко поевтиняване има при месните произведения с около 4-7 на сто, а цената на пилешкото месо е почти без промяна. Цените на основните хранителни стоки - захар, олио и брашно, на годишна база намаляват. 
През април предлаганите български плодове и зеленчуци все още са в минимални количества с изключение на репичките, зеления лук и чесъна, а в края на месеца на пазара се появяват и български домати и краставици.