Със свещи и цветя командоси, близки и приятели се събраха вчера в гробищния парк „Чародейка“, за да отдадат почит на загиналия преди десет години в Ирак офицерски кандидат Валентин Донев. 
На днешния ден преди 10 години в 14 часа получих съобщение, че е мъртъв, за нас остана само мъката, каза бащата на рейнджъра Николай Донев, който благодари на присъстващите, че са дошли да почетат паметта на сина му.
„Тази мъка не се преодолява и все едно е било вчера. Между нас се чувстваше близост и е много трудно да се преодолее мисълта, че го няма. Не може да се обясни, но все едно още е зад гърба ми“, каза в словото си пред гроба на Валентин Донев прекият му началник от 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив капитан Стоян Асенов. Той подчерта, че заедно с колегите на Вальо не са по задължение тук, а за да се поклонят наистина пред паметта на своя боен другар.
„Някои хора коментират, че военнослужещите заминават на опасни мисии, защото им плащат повече и защото искат да усетят тръпка, но българският сержант и войник никога не се е продавал и ще мине време и това ще бъде оценено“, каза председателят на русенското дружество на запасните офицери Димитър Вълков, който припомни, че миналата година посмъртно са направили Валентин Донев свой член.
Своето уважение към рейнджъра, който завинаги остана на 34 години, засвидетелстваха също кметът Пламен Стоилов и бригаден генерал Димитър Шивиков. Цвете на гроба положи и Иванка Петрова, майка на загиналия преди 11 години в Кербала офицерски кандидат Антон Петров.
Валентин Донев е бил кадрови войник от 2000 г. и е участвал в мисии в Камбоджа и Ирак. Той умира във военно-полевата болница в база „Шуайба“ в Басра след пътно-транспортно произшествие по време на придвижването на ескорт от състава на 4-ия пехотен батальон в Ирак. Движейки се от Кувейт за база „Еко“, при пустинна буря джипът „Хамър“, в който е Вальо, катастрофира. Погребан е на 6 май 2005 г. с военни почести в Русе.