Присъдата на арестувания в Панама капитан Светлозар Собаджиев заради откритите през пролетта на 2011 година в командвания от него кораб 169 килограма кокаин ще излезе до 4 февруари. Това съобщи лично роденият в Русе моряк от адския затвор „Ла Хоя“ със следното послание във Фейсбук: „Здравейте, скъпи приятели! С огромно съжаление искам да ви уведомя, че дните на сагата се удължават! Адвокат Салазар ме уведоми, че срокът за излизане на решението на съдията е 30 работни дни, а не както ми беше заявил 30 календарни! По мое изчисление срокът изтича на 4 февруари! Почетният консул на България г-жа Мичева е уведомена! Господ да ви пази!“
Делото срещу набедения за наркотрафикант от украинския си помощник и няколко филипински моряци капитан бе гледано след близо тригодишно протакане на 19 декември. То бе проследено в съдебната зала от дъщерята на Собаджиев Лора, от българския консул в Мексико Емил Самарджиев и от почетния ни консул в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев. Силна и важна подкрепа оказа и генералният секретар на CESMA /Европейска конфедерация на асоциациите на морските капитани/ Фредрик ван Вайнен, който с неоспорими професионални аргументи обоснова невинността на лежащия с години в затвора български капитан.
Изясни се и още един факт - показанията срещу капитана са лично отмъщение на помощника му и моряците, които имали тежки проблеми с дисциплината, а заради това и чести сблъсъци с началника си.
По искане на адвоката на Собаджиев - Салазар, делото бе проведено само в едно заседание и по преценка на присъстващите съдебното дирене е довело до изцяло положителни за българина резултати.
„Съдията, г-н Мата, приключи сесията, като спомена, че материалите /доказателствата/, необходими за присъда, далеч не са пълни“, написа в доклада си след процеса кап.Фредрик ван Вайнен.
Преведено на нормален език това означава, че прокуратурата не е представила никакви доказателства на кап.Собаджиев и той е задържан, за да има арестуван за трафика, без значение дали е хванат престъпникът или някой, посочен от престъпници.
Вариантите за присъдата са различни, но се очаква да се реализира най-прагматичният, а той е държаният като заложник капитан да получи присъда, точно съответстваща на прекараното в затвора време и да бъде освободен незабавно. Така съдът ще избегне евентуален иск от негова страна срещу панамските власти, ако директно бъде признат за невинен.