За четвърти път 71-годишният Марин Ангелов беше провъзгласен за Дядо на уникалния празник в село Черешово Дядовден. Той винаги се празнува на 22 януари и е реплика на женския Бабинден. Създаден е преди около 50 години по идея на двама жители на селото - Дамян Хаджийски и Йовчо Стефанов, обясни кметският наместник Сидер Златев и допълни, че традицията е свързана с наричания за здраве и плодородие. В началото празникът е само мъжки, но преди десетина години дядовците се смилиха над съпругите си и ги допуснаха до веселбата.
Дядото трябва да отговаря на три изисквания - да е весел, да е кореняк и да има внуци. Марин Ангелов отговаря напълно на всичките, а единият от двамата му внуци, Мартин, винаги е с него на празника. Облечен в народна носия, дядо Марин посрещна всички в дома си с подобаваща почерпка. Гостите се хванаха на хоро със стопанката баба Иванка, а после вдигнаха наздравица с домашно вино и ракийка за здравето на домакина. Дядо Марин и малкият Мартин се качиха на каручка, теглена от магаре, която ги отведе до селската чешма. Не липсваха и закачливи транспаранти с надписи - „Това, което дядо знае, баба не знае“ и „След Бабинден - Днес е моят ден!“.
Дядо Марин беше занесен на ръце до коритото на селската чешма, където беше окъпан ритуално за здраве, а областният управител Венцислав Калчев му подари хавлия. След това шествието се отправи към площада, където жените посрещнаха Дядото с хляб и сол, а всички се хванаха на дълго хоро.
Празникът продължи с почерпка, а за такива случаи черешовчани си имат скоропоговорка - „Сухо шише се суши на шосе“. В края на празненството, който я изрече последователно три пъти, без да сгреши, означава, че не е достатъчно почерпен и трябва да се върне обратно в ресторанта.