Започнахме този фестивал уж на шега, а ето че стигнахме вече до четвъртото му издание. Така започна вчера директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова представянето на 4-ия международен фестивал на китарните оркестри, който за пореден път събира младежи, избрали този инструмент за своя съдба. Откриването бе с ансамбъл „Арфи и китари“ с ръководител Кохар Андонян от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, а след това терцет „Дидакти“ - младите русенски китаристи Исаак Енчев и Асен Станчев и преподавателят и основател на фестивала Иван Кочев, изпълниха джаз стандарти и песни от различни епохи в Макс клуб. 
Снощи на сцената в зала „Русе“ излезе китарно трио „Трансилвания“ от Румъния, в което свири и възпитаничката на Кочев Ани Гайдарова. Триото бе последвано от китарния ансамбъл „академика“ към Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство с ръководител Стела Митева-Динкова. Атрактивно бе изпълнението на рок и на групата „Дьогн флюе“ /“Муха еднодневка“/ от град Сюрнадал в Норвегия. Четирите талантливи момчета пристигнаха за русенския фестивал заедно със своите учители по китара - Любомир Александров, по-известен като Любеца, и Рюне Далагер. Норвежците гостуват за първи път в Русе и вече са останали очаровани от града, от организацията на музикалния форум и от възможността за нови интересни контакти с талантливи връстници. 
В последната фестивална вечер в сряда изпълненията са русенски. Публиката ще чуе оркестър „Буболек“ с най-невръстните китаристи, които ще изсвирят колаж от детски песни и сътворената от Иван Кочев специално за феста композиция „Децата на свободния дух“. Оркестърът на по-големите „Аугмент“ ще изпълни пиеси на Рак и Мангоре, а на финала ще прозвучи музикален колаж на Кочев по мотиви от творби на патрона на училището по изкуствата Веселин Стоянов.