Парад на духовите оркестри ще даде старта на тържествата за празника на Русе - Гергьовден. Парадът ще започне в 16 ч на 5 май на площад „Свобода“. От 19 ч същия ден в Голямата зала на Доходното здание ще се състои церемонията по връчване на званията „Почетен гражданин на Русе“ на маестро Георги Димитров, дългогодишен директор и диригент на Русенска опера, и проф.Ангел Пенчев, родоначалник на русенския тенис.
На самия 6 май в 9 ч е началото на празничната света литургия, която по традиция се отслужва в храма „Св.Георги“. В 11 ч е поднасянето на цветя и венци пред Паметника на свободата, а час по-късно програмата на Общината предвижда на поканените за празника „посланици“ на Русе да бъдат показани забележителности и ключови за града проекти. След разходка по ул.“Александровска“ до Екомузея и Историческия музей, гости и официални лица ще бъдат поканени на празничен коктейл в Лапидариума. 
Вечерта в 20 ч на сцената пред Общината ще излязат рок динозаврите от група „Фондацията“ - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, които ще свирят за русенци.