Спешно приемно отделение на русенската болница ще бъде разширено. Това е една от идеите на здравния министър д-р Петър Москов за развитието на най-голямото здравно заведение в региона. Предвижда се от първия етаж на Хирургическия блок да се премахнат аптеката, павилионите за вестници и дрехи и барчето. На тяхно място ще се направят кабинети за прием на спешно болни пациенти, като се обхване и отделението за образна диагностика. Целта е да се повиши капацитетът в една от най-невралгичните точки в болницата и пациентите често недоволстват, че отделението е спешно само по име. 
Идеята на това преустройство е да се усвоят свободните площи на болницата за осъществяване на основната й цел - здравето на пациентите, както и да се създадат възможности на персонала в Спешно приемно отделение да работи в подходящи условия, коментира за „Утро“ вчера зам.-председателят на борда на директорите в МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков.
Разширението на отделението бе потвърдено и от изпълнителния директор на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов. Той посочи, че занапред в болницата ще се случат и много други промени за подобряване условията за пациентите и за медицинския персонал, но ще ги оповести, когато станат реалност. 
Друга инициатива на здравния министър е Центърът за психично болни и Комплексният онкологичен център да минат под шапката на Многопрофилната болница, за да се намали администрацията в двата диспансера. Белодробната болница остава самостоятелна единица в здравеопазването в Русе.
Проектът за обединението бе обсъждан на вчерашното заседание на Висшия медицински съвет. При консенсус на участниците той ще бъде вкаран като промяна в Закона за лечебните заведения, която трябва да се гласува от Народното събрание. Това ще отнеме около три месеца. 
От 1995 година насам са правени четири-пет опита за обединение на диспансерите с болниците в големите градове, но всеки министър се въздържаше да го направи, обясниха запознати. Причината е, че при това положение легловата база на диспансерите трябва да влезе в сградите на болниците, а те нямат толкова голям капацитет, за да ги поемат. В Русе двата диспансера имат отделни бази, които отговарят на всички изисквания и пациентите по всяка вероятност ще останат в тях. Дали обаче те ще минат под шапката на МБАЛ, ще се разбере в близко бъдеще. 
В администрацията работят около 10 човека и не знам доколко съкращаването им ще доведе до намаляване на разходите в русенското здравеопазване, каза вчера управителят на Онкото д-р Камен Кожухаров. Оборудването в диспансера е изцяло общинско, а при бъдещо обединяване с болницата трябва да стане държавно имущество и не знам как това може да стане, посочи още д-р Кожухаров и подчерта, че онкодиспансерите са едни от малкото единици в здравната система, които работят рационално. Предвиденото обединение обаче е на път да ги унищожи, защото няма кой да прави диспансерните прегледи, опасява се шефът на Онкото.
Засега смятам да се въздържа от коментар за тази идея на министър Москов, тъй като няма официално становище за нейната реализация. Имам какво да кажа по въпроса и ще го направя, след като обединението тръгне да става факт, каза управителят на Центърът за психично здраве д-р Теменужка Матева.