Нови хореографии на едни от най-добрите млади български таланти, нови послания и най-важното - ново танцувално амплоа и смяна на техниките и манталитета. Така накратко описа директорът на балета Силвия Томова това, което русенската публика предстои да види утре, на 29 април, в концерта на балетната трупа по повод Международния ден на танца. Ще видите нови имена, но и познати като изявени класички, например Весела Василева и Елена Харалампиева в светлина, в която никой не е подозирал, че може да ги види, каза Томова. 
Благодарна съм за поканата и признавам, че за мен това е огромна провокация, тъй като за първи път работя с хора, които танцуват класически балет, каза Ангелина Гаврилова, солистка на „Арабеск“. Тя подготвя с русенската трупа миниатюрата „Тишината в мен“ по музика на Гидон Кремер. В модерния балет всеки е сам за себе си, там няма ансамбли и кордебалет, но всеки търси да изрази не естетската красота, а експресията на душата, обясни Гаврилова. Тя е впечатлена от русенските артисти, които са изключително отдадени и работят по 12 часа на ден, за да подготвят премиерата. При това всеки от спектаклите в концерта е различен, така че те горе-долу на всеки 15 минути трябва да сменят тотално нагласата, техниката, усещането за концепцията, добави столичната хореографка. Удоволствие и предизвикателство е русенският проект и за Асен Наков, също от „Арабеск“, който работи с русенските танцьори „Сянката на твоята усмивка“ - музиката е суинг и латино, като са включени и парчета на прочутата със своите пет октави в гласа перуанка Има Сумак. 
Другите танцови истории, върху които работи русенската трупа, са „Молитва“ по музика на Бах на хореографката от Софийското балетно училище Ана Донева и танцовата пиеса на Християн Бакалов, който работи във Франция /а вчера пристигна от Германия, за да участва в генералната репетиция/. Той е избрал темата Au Suivant по известния шансон на Жак Брел.  
Другата специална изненада, която предстои за почитателите на танца, е хореографията на русенците Мариан Янков и Александър Марков, а Теодор Цаков е автор на мултимедията. Идеята е да покажем, че русенската балетна трупа е способна на повече от това, което е познато на зрителите, очаквайте да бъдете изумени! - добави без излишна скромност Александър. Радваме се, че всеки от нас намери себе си в това, което правим, и се надяваме, че публиката също ще открие частица от себе си, казаха Зорница Петрова, Стоян Фъртунов и Антон Иванов. А Антон добави: „Аз специално избягах от София и дойдох тук, за да играя балет. Досега не бях фен на модерното изкуство. Досега. Сега вече е друго“.