Делото срещу Лирим Тхачи от Косово, който на 2 март 2014 година в полунощ бе заловен на Дунав мост със съпругата си Михаела Неагу от Румъния при опит да прекарат 34.8 килограма висококачествена марихуана, вчера бе отложено заради незпазен срок за връчване на документите. Косоварят е в Централния софийски затвор и документите за делото са му изпратени на 7 април. Той обаче ги получил на 21 април и така не е спазен изискваният от закона 7-дневен срок преди заседанието, което бе насрочено за вчера.
Двамата съпрузи бяха заловени с дрогата в началото на март от митничари на Дунав мост. Значителното количество трева бе разкрито в дълъг 3-метров тайник по цялата дължина на „Мерцедес“, с който семейството пътувало от Македония през Русе и Румъния за Швейцария. Когато автомобилът бил насочен за проверка на скенера, Тхачи натиснал педала на газта и тръгнал да бяга. Митничари и гранични служители догонили бегълците и ги върнали на рентгена, който разкрил тайника.
Двамата съпрузи са в ареста от 6 март. Михаела се споразумя с прокуратурата за 2 години и половина затвор и глоба от 50 000 лева, което съдът одобри на 9 февруари. Тхачи, който през 2004 година е осъден за фалшифициране на документи, а след това за същото деяние е съден и във Франция, остана в затвора да чака присъдата си. Следващото заседание по делото срещу него е насрочено на 19 май.