Румънски депутати имат готов идеен проект за свързване на европейския коридор номер 9 (вертикалният транспортен коридор Букурещ-Русе) с магистрала „Хемус“ и изграждане на втори Дунав мост над река Дунав до Русе, а финансирането е предвидено по плана „Юнкер“. Това съобщи на пресконференция вчера депутатът Добрин Данев от БСП, който заедно с общинския председател на партията Божидар Йотов се е срещнал с румънските си колеги по линия на групата за приятелство между България и Румъния.
Той съобщи още, че Агенция „Пътна инфраструктура“ е потвърдила, че има 2 млн. лв. за проектиране на магистралата Русе-Велико Търново и то в момента тече.
По отношение на периодичните замърсявания на въздуха в Русе от завод „Монтюпе“ Данев бе категоричен, че русенските депутати трябва да се обединят и да поискат акредитация на русенска лаборатория. Няма лицензирана лаборатория, чиито резултати да минат пред съда, когато възникне съдебен спор, и от завода го знаят и се възползват. Трябва да се упражнява постоянно контрол, за да няма злоупотреби от страна на „Монтюпе“, тъй като тези отрови са канцерогенни и опасни, допълни още той.