Първият в Русе ретро парад на автомобили в събота извади на показ уникални бляскави зверове - като легендарните Студебейкър и Форд от 30-те години, Ситроен, Мерцедес, Пежо, Буик, Крайслер. На общинския паркинг до офиса на НАП възхитена тълпа бе събрало зелено Ауди-ветеран, близо до него собственикът на Буик Ривера благосклонно наблюдаваше как тийнейджъри и мъже на достолепна възраст бързаха да се снимат до автомобила. 
Малко преди 11 ч пристигна мощна група от 25 стари автомобила от Румъния и след като и те се регистрираха, красивите коли, които носеха аромата на една отминала епоха, се отправиха към изходната точка за дефилето през града. То наистина впечатли русенци, макар че повечето от тях бяха на мнение, че ако организаторите се бяха погрижили на кръстовищата да има регулировчици, атрактивната колона нямаше да се разкъсва и това да разваля ефекта от впечатляващото зрелище. 
След парада бяха обявени и наградите, които определи експертно жури с председател доц. Иван Евтимов, ръководител катедра „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет. Купата на кмета получи русенското подразделение на „Мото Пфое“, които специално за събитието извадиха от музея си „Форд“ от 1930 г. Приза на фондация „Русе - град на свободния дух“ грабна Константинеску Александру от Румъния с „Форд Мустанг“ от 1965 г. Русенецът Петър Пенчев получи купа за своя „Ситроен В11“ от 1931 г. от генералния спонсор на парада „Монтюпе“. „Опел Жити“ от 1970 г.  спечели награда за собственика си Олег Георгиев от друг спонсор - „Автосервиз АБ кар“.
За „Най-стар автомобил“ бяха признати връстниците от 1928 г. „Студебейкър“ на шуменеца Мирослав Мирославов и „Мерцедес Бенц“ на русенеца Валентин Василев. Най-добре тунингован се оказа автомобилът на Пламен Бешев от Русе, най-автентичен - „Волга М215“ на Христо Антонов от Пловдив, а за най-добре реставриран бе признат „Форд Роудстер“ от 1931 г. на Татарану Ницу от Румъния. Фордът на Ангел Колчевски от Габрово пък спечели приза за най-елегантен автомобил на парада. Наградата на зрителите получи Николай Колев от Варна с „Мерцедес“ от 1932 година.
Първият ретро парад се проведе под патронажа на кмета Пламен Стоилов и беше организиран от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.