35 представители от различни градове на националната организация „Малки български хора“ се събраха в Русе за седмата поред среща. За проблемите и малките ежедневни битки на форума говориха председателят на организацията русенецът инж.Светослав Чернев и другите участници. Те настояват за повече профилактични прегледи, за подкрепа на малки хора при търсене на работа, както и за своя сграда, където ще обособят център с различни дейности за подкрепа.
Чувствам се горд, че Русе е градът, в който се събирате за пореден път, каза областният управител Стефко Бурджиев. Той обясни, че заедно с председателя Чернев правят планове да проучат как стоят нещата в Румъния: „Ако нямат организация - да им се помогне да си създадат, ако имат - ще установим контакти и ще си партнираме“. Поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов връчи Галина Топалова, експерт в общинския социален отдел. 
Първата стъпка в тази посока беше пътуването на малките хора след деловата работа на форума до Гюргево. Там те поднесоха венец в памет на Ботев и Ботевите четници, които на гюргевското пристанище са се качили на кораба „Радецки“. За повечето от малките хора това е първо излизане в чужбина, много е вълнуващо, каза инж.Чернев.