Собственик на заведение за хранене на ТИР паркинг срещу „Мидата“ по пътя за Бяла е заловен с близо тон налегална нафта при акция на митничари. Горивото без документи за произход и платен акциз е открито в пристройка към ресторанта в пластмасов контейнер, три туби и метален варел. Към контейнера имало и самоделен брояч за отчитане на минаващите през него литри.
38-годишният стопанин на обекта С.И. от години давал храна и подслон на тираджии срещу нафта, която продавал на други шофьори по 2 лева литъра. Митничарите обаче надушили незаконните му сделки и преди две години го заловили пак с близо тон дизел.
Тогава му е съставен акт за митническо нарушение, но С.И. се възползвал от правото си на споразумение, платил наложената глоба, цената на горивото плюс акциза и си го прибрал. На два пъти след това при митнически проверки той легитимирал откритите количества като остатък от върнатото след наказанието гориво.
Миналата зима обаче митничари взели проба от нафтата и лабораторният анализ показал, че тя е различна от горивото, за което му е било наложено наказание. Тогава пак се разиграл същият сценарий с нафтата, която в сряда С.И. отново се опитал да пробута като остатък от възстановеното през зимата гориво. Взета е нова проба, която показала, че това гориво е различно от предишното и този път С.И. отива на съд.