С едноминутно мълчание общинските съветници вчера почетоха паметта на жертвите, загинали по време на арменския геноцид в Турция. Преди началото на заседанието д-р Ервин Чакърян прочете декларация, в която припомни, че преди 100 години започва най-жестокото и най-масово избиване на невинни деца, жени, старци и мъже. Споменът за жертвите и заклеймяването на извършеното варварство е начинът да се предпазим и да продължим да градим по-добър свят за нашите деца, се казва в декларацията, прочетена от общинския съветник, който е и председател на арменското църковно настоятелство в Русе. 
Още преди да бъде прочетена декларацията, двамата съветници от ДПС излязоха от залата. На всяко работно място на съветниците бяха оставени покани за отбелязването на 100-годишнината от геноцида, което ще стане днес от 18 ч пред Паметника на свободата, след това ше има траурно шествие и служба в арменския храм „Св.Богородица“ от 19.15 ч. До поканата бе поставена и значка, изобразяваща незабравка - символа на честванията, които преминават под мотото „Помня и настоявам“. 
В четири следобед в църквата „Сурп Аствадзадзин“ се събраха десетки русенски арменци, техни приятели българи, български свещеници, които заедно гледаха пряко излъчване от град Ечмиадзин в Армения на ритуала по канонизирането на жертвите от геноцида. В 18.15 ч камбаните на църквите в Русе забиха в памет на загиналите, по същото време камбанен звън огласи и другите големи градове в страната, както и в Армения и в много страни по света.