Необичайно за класическите кулинарни шедьоври, за тази торта няма спор нито за произход, нито за автор. Историците са единодушни, че е за първи път е приготвена през втората половина на 19 век от унгарски сладкари, но днес е част от австрийското кулинарно наследство. И в това няма нищо чудно, предвид дългото съвместно съжителство на Унгария и Австрия под короната на Австро-Унгарската империя. Този шедьовър от бадемово тесто, яйчен крем и бяла захарна глазура с шоколадова паяжина върху нея носи името на унгарския принц Пол Трети Естерхази де Галанта (1786 -1866 г.). Предполага се, че тортата е направена в кухнята на двореца Естерхази за фамилията на принца, но е успяла да мине извън огромното имение и да получи полагащата й се слава.
Династията Естерхази в продължение на няколко поколения е една от най-богатите в Австро-Унгария. Тя била собственик на хиляди хектари земя най-вече в Унгария. Според американския автор Джон Стивънс Абът принц Пол Естерхази е може би най-богатият човек в света, който обаче не е седнал на трона. В книгата си „Крале и кралици: живот в двореца“ Абът описва богатството му така: „Само един от четирите му великолепни дворци има 360 стаи, както и театър. Върху негова земя има 130 села, 40 града и 34 замъка. той притежава неограничена власт над своите васали, които може да хвърли в затвора или да убие за удоволствие...“. Веднъж, гостувайки на английския лорд Хълкъм, домакинът се изфукал пред него с невероятното си стадо от 2000 овце. Принцът само се усмихнал и казал:“Моите пастири са по-многобройни от овцете ви“. И действително, той имал 2500 овчари. Възможно е това да е станало по времето, когато принц Пол Естерхази вече е бил назначен за посланик в Обединеното кралство, което се случило след Виенския конгрес през 1815 г. За разлика от своите предци, които служили на империята като офицери, той се впуснал в дипломацията и политиката. Принцът дори става член на Консервативната партия, впоследствие е назначен за външен министър в първия унгарски кабинет и влиза в ролята на медиатор между Виена и Унгария.
Днес един от най-красивите замъци в Австрия е дворецът Естерхази, който се намира в Айзенщат, столицата на Бургенланд, и се е превърнал в символ на града. Бароковата сграда е построена през 13 век и близо 300 години е дом на фамилията Естерхази, а сега е собственост на Фондация Естерхази. Една от най-големите забележителности в замъка е Haydnsaal - многофункционалната зала сама по себе си е произведение на изкуството, която със своя разкош и размери отразява политическата, икономическата и културната мощ на династията Естерхази. Днес тя се нарежда сред най-красивите и акустично перфектни концертни зали в света.
Това голямо отклонение от кулинарната тема беше необходимо като доказателство за кралския произход на една невероятна торта. Макар че и без толкова благородно потекло тя може да се нарече кралска заради невероятния бадемово-яйчен вкус, в който проблясва сладостта на захарната глазура. Разбира се, тортата се е сдобила с разновидности, които за щастие се ограничават до вида на ядките - има и с орехи, и с фъстъци, и до формата - продават се квадратни и правоъгълни сладкиши. Но тортата Естерхази задължително е кръгла и със своя запазен знак - шоколадовата паяжина.

Торта Естерхази

Необходими продукти: 
за блатовете:

8 белтъка
200 г смлени бланширани бадеми
170 г захар

за крема:
9 жълтъка
150 г пудра захар
50 г брашно
250 мл прясно мляко
250 г краве масло
ванилия
за захарния фондан:

1 белтък
200 г пудра захар
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
30-40 г млечен шоколад
смлени бадеми за покриване на тортата отстрани

Начин на приготвяне:
Първо се приготвя кремът. Около 200 мл от млякото се загрява. Останалите 50 мл мляко се разбиват с жълтъците, брашното, ванилията и захарта. На тънка струйка топлото мляко се добавя към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Сместа се връща на слаб котлон и се бърка, докато се получи гъст крем. Оставя се да изстине и след това се разбива с мекото краве масло. Кремът се слага на студено, за да стегне леко.
Върху хартия за печене с молив се очертават еднакви кръгове с диаметър 26 см. Фурната се загрява на 180 градуса.
Белтъците за блатовете се разбиват на пяна, като постепенно се добавя захарта. Трябва да се получи гъст сняг. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква с шпатула. Кръговете на хартията за печене се намасляват много добре и върху тях се разпределя равномерно от сместта за блатове. При този диаметър се получават 5 блата. Те могат да се опекат и поотделно в добре намаслена и набрашнена тава с подходящ размер. Пекат се за около 6-7 минути, като трябва да се внимава да не изгорят, трябва да останат светли. Оставят се да изстинат напълно.
Тортата се сглобява, като се редуват блат, крем и така - до изчерпване на продуктите. Последният блат трябва да бъде намазан с много малко крем, защото отгоре ще се слага фонданът. Той се приготвя по следния начин: с бъркалка или вилица се разбива белтъкът и постепенно се прибавя от пудрата захар и лимоновия сок, докато се получи гъста смес, която обаче да може да се разлее по повърхността на тортата.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Слага се в шприц с много тънък накрайник и се правят много шоколадови кръгове върху разнесената фонданова глазура, като се започва от средата на тортата. После с клечка за зъби се правят шарките, първо от бордюра към средата и после обратно.
Бордюрът на тортата се облепва със смлени бадеми.
Готовата торта се слага да стегне в хладилника за минимум 5 часа.