42 деца и младежи от 3 до 26 години с тежки увреждания ще бъдат настанени в домашна среда в трите нови центъра, които бяха открити тържествено вчера. Всяка от трите къщи е с капацитет 12 места плюс две допълнителни за спешно настаняване. За обитателите ще се грижи персонал от общо 39 души, сред които социални работници, медицински сестри и детегледачи. Центровете са двуетажни, стаите са съобразени със заболяванията на бъдещите обитатели, има обособени помещения за ежедневни занимания, кухненски блок, закупена е нова компютърна техника, телевизори, изграден е вътрешен асансьор. Изборът на ул. „Будапеща“ в квартал „Здравец“ е съобразен с необходимостта тези центрове да са близо до останалите социални институции в града. Първите деца, които сега са в специализирани институции в 11 населени места, ще бъдат настанени в началото на месец май.
Трите къщи са построени по проект на стойност 2 980 000 лева по оперативна програма „Регионално развитие“. Той приключва през 2015 г., като Общината има ангажимент да продължи в следващите 5 години.
Вчера лентата на трите центъра беше прерязана официално от депутата Пламен Нунев, областния управител Венцислав Калчев, председателя на Общинския съвет Васил Пенчев, кмета Пламен Стоилов и заместника му Иван Григоров. Водосвет отслужи отец Марин от храм „Св. Богородица“.