Близо година и половина измамник се представял за служител на Банка ДСК и Райфайзенбанк, като давал надежда за отпускане на кредити на изнемощели и закъсали за пари хора. С обява в интернет Л.И. предлагал и изготвяне на счетоводни отчети на фирми. Благодарение на виртуалното пространство обаче мъжът от Благоевград не само ловял на въдицата си нуждаещи се, но и самият той е заловен, след като измамени хора се обединили и предупреждавали закъсалите като тях да не се хващат на номера му.
Последно мошеникът е преметнал изпаднали в нужда жители на Сливо поле в началото на 2011 година и затова бе наказан от Русенския районен съд. Благоевградчанинът се споразумя с прокуратурата на година и девет месеца условно с три години и девет месеца изпитателен срок.
Л.И. започнал да прилага врътката в края на 2009 година. Представял се за вътрешен човек в банковата сфера, предлагал съдействие при отпускане на кредити, срещу което хората трябвало да му преведат такса и комисиона. Основният му контингент били затънали жители на цяла България, част от които с кредити, които престанали да обслужват. На въдицата му се хванал и човек, чийто близък бил в тежко здравословно състояние и имал нужда от пари за лечение, както и майка с новородено, която нямала пари да се грижи за бебето си. В началото бил предпазлив и не изнудвал хората за големи суми. Впоследствие обаче се полакомил и станал по-нагъл. Обяснявал на хората, че нямат платени здравни осигуровки и той може да ги покрие от тяхно име. Така изстисквал още повече пари от нуждаещите се.
Измамникът е хванат с 25 сим карти за предплатени услуги към трите мобилни оператора. С всеки, който се хванел на въдицата му, благоевградчанинът комуникирал от различен телефонен номер. След като му преведял пари по банковата сметка, хитрецът хвърлял сим картата, чакащият кредит не можел да се свърже повече със своя „благодетел“ и пиел по една студена вода. Измамникът обаче се оказал лаик, тъй като и в интернет, и пред търсещите лесен кредит хора се представял с истинското си име и посочвал собственото си ЕГН и банкова сметка. Заради това и благодарение на факта, че ужилените от измамите му хора започнали да разказват в интернет за лъжливите му обещания, благоевградчанинът е хванат.
Освен 25-те предплатени карти, от мъжа са иззети лаптоп и четири телефона, с които е въртял схемата. Те са отнети в полза на държавата.
Благоевградчанинът е успял да прилъже седем души от София, Вълчи дол, Бургас, Русе, Сливо поле и Пазарджик. Най-сериозно пострадал е бизнесмен, на който измамникът предложил да му изготви годишен финансов отчет. Лъжата струвала на търговеца 2634 лева. Останалите му жертви са превели такси и комисиони между 493 и 1225 лева. Общата им стойност е 10 273 лева. Парите на ужилените хора вече са възстановени в пълен размер. Докато сключи споразумение с прокуратурата, мъжът бе пуснат под парична гаранция срещу 1500 лева. 
Справка в интернет показва, че обявите, които обещават съдействие за отпускане на кредит, не са една или две. За част от затъналите в заеми и с неплатени сметки хора те са сламка, за която биха се хванали, за да не се удавят. Без обаче да предполагат, че могат да потънат още по-надълбоко.