С новия Изборен кодекс се премахва мажоритарният вот за избор на Велико народно събрание и остават само пропорционалните листи, обяви на пресконференция депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Както е известно, по сегашния закон половината от депутатите във ВНС се избират мажоритарно, а другата половина - пропорционално.
Атанасова посочи още, че ДПС настояват отново да се върнат автобусите с изборните туристи, а агитацията да се води на майчин език. Движението било против предложението на ГЕРБ да има смесена изборна система и 5% преференция при пропорционалните листи. Досега регистрираните кандидати за депутати имаха имунитет, според проекта обаче при повдигнато обвинение ЦИК ще може да му го отнеме, а ЦИК е административен орган на управляващите и тази възможност може да се използва за дискредитация на опозиционни кандидати, възмути се още Десислава Атанасова. Тя се обяви и против машинното гласуване, защото давало възможност за по-големи манипулации.
Комисията по петициите към Европейския парламент ще разследва подадените от ГЕРБ сигнали за търговия с гласове на последните парламентарни избори, съобщи  депутатът Пламен Нунев. Той обясни, че партията е посочила данни и схеми, реализирани във Варна и Враца, посочено е и името на кандидат за народен представител от ДПС, избран с купени гласове.
Пламен Нунев бе категоричен, че на евроизборите ГЕРБ ще играе индивидуално и ще се стреми да спечели  минимум 5 мандата.