Румъния подкрепя идеята за още един мост над река Дунав край Русе и за строеж на 4-лентов път между Русе и Велико Търново. Това заяви посланик Антон Пъкурецу вчера на среща с областния управител Венцислав Калчев.
Негово превъзходителство и русенският губернатор се разбраха България и Румъния заедно да отбележат 60-годишнината от пускането в експлоатация на Дунав мост през юни. 2014-та е емблематична и с друго - 135 години от установяване на дипломатически отношения между двете съседни страни.
Антон Пъкурецу и Венцислав Калчев обсъдиха общите инициативи за трансгранично сътрудничество и по Дунавската стратегия. Областният управител сподели идеята си подобно на българо-румънската земеделска комисия да се създадат такива групи и в други сфери. Посланикът подкрепи намерението в Русе да бъде изградено българо-румънско тържище за селскостопански стоки.
Румънският дипломат се срещна и с кмета Пламен Стоилов, с когато също коментира сътрудничеството между Русе и Румъния. Той съобщи, че в северната ни съседка готвят асоциация на румънските дунавски общини. Като председател на нашата Стоилов прояви желание за контакти с нея.