Бързо производство за хулиганство е започнало срещу 55-годишна русенка, която позлатила със спрей статуята на момчето цигулар в сухия фонтан пред бившия хотел „Балкан“ на площад „Хан Кубрат“.
Самоинициативата на дамата започнала около 18.30 часа във вторник. Служителите на КООРС видели на мониторите на видеонаблюдението как жена отива до статуята, вади спрей от чантата си и започва да пръска главата на цигуларчето. Веднага е изпратен сигнал в Първо РПУ, откъдето полицейски наряд отишъл на място и задържал самодейката.
Оказало се, че това е 55-годишната Л.Д., която казала пред униформените, че искала да разкраси момчето, като го позлати със спрей за метал.
Веднага е разпоредено на специалисти да изчистят следите от спрей, докато са пресни, за да не се втвърдят до сутринта. Материалите по случая са предадени в прокуратурата.
Жената е продавачка от съседен магазин на площада. За мен това е грубо посегателство върху тези красиви неща, които правим, коментира възмутен кметът Пламен Стоилов.
Той отново повдигна въпроса за вандализма в града.
Над 100 детски площадки предстои да обновим, но там вандализмът направо процъфтява - местни почитатели на питиетата ги окупират и след определено време започват да ги трошат, каза Стоилов. Според него в града се троши поголовно, крадат се пейки. А скоро започваме да слагаме кашпите с цветя по „Александровска“, също и нови кошчета и нови пейки, каза той, като не скри притеснението си, че всичко това вероятно ще бъде обект на непристойни и хулигански прояви. 
Успоредно с това кметът Стоилов призова гражданите да не остават безучастни, когато видят подобно гаменско отношение към градската собственост. Хубаво е, когато има такова събитие, да реагираме, а не да подминаваме, каза кметът и добави, че вероятно докато жената е пръскала със спрея главата на цигуларчето, са минавали хора по улицата и са я видели, но никой не е реагирал.