Вместо Русенският университет да получи собствеността на студентските столове и общежития, вчера Министерски съвет се обърна в друга посока и взе коренно различно решение, с което държавата си връща управлението върху общежитията на пет университета. Сред тях е и Русенският университет, който вече няма да управлява студентските столове и общежития, които са на територията на университетския кампус. 
Правителството отмени свое решение от декември 2013 г., с което тогава бе намален капиталът на дружеството „Студентски столове и общежития“ и няколко имота бяха предоставени безвъзмездно за управление на пет университета, сред които и Русенският. Според анализ на финансовото състояние и функциониране на дружеството прехвърлянето на имотите на университетите ще има отрицателен ефект върху дружеството и няма да му позволи да изпълнява дейността си, мотивира се правителството за отмяната на решението от 2013 г. Така имотите остават собственост на „Студентски столове и общежития“.
Общежитията и столовете в Русенския и останалите четири университета са на териториите на учебните заведения за разлика от останалите, които са далеч от сградите на университетите. Именно това е парадоксът, или всички общежития трябва да бъдат към дружеството „Студентски столове и общежития“, или към университетите. Това каза за „Утро“ ректорът на Русенския университет проф.Христо Белоев и допълни, че не приема това решение. Той припомни и уверението на министъра на образованието Тодор Танев, който през ноември пое ангажимент решението ще бъде в полза на университетите. Въпреки нашите усилия и искания, не бяха предприети мерки, но ние ще продължим да се борим. Ще съгласувам с колегите от другите университети бъдещите ни действия, но най-вероятно ще стартираме подписка, каза още Белоев.