Отлично реставриран и обзаведен „Мерцедес 350 Пулман“ от 1927 година ще бъде една от големите атракции на предстоящия в събота ретропарад в Русе. Автомобилът, който бе описан в „Утро“ преди години, е един от най-старите у нас. Негов собственик е Валентин Василев от село Николово, който го е наследил преди няколко месеца, след като баща му Георги починал.
„Колата е била на някакъв петролен магнат, който я е донесъл в Русе от Германия. През 1944 г., когато идва новата власт, я спират от движение и е седяла някъде из гаражите - тук в Русе, била е в Свищов. Мисля, че баща ми я купува точно от Свищов през 2002 г. и започва да я реставрира“, разказва Валентин. През 2009-2010 г. автомобилът вече е като нов и участва в ретро паради, като дори печели купи в ралито „Розова долина“.
Салонът на една от най-луксозните за времето си коли е направен от орехово дърво, тапицерията е подновена, а оригиналният 6-цилиндров бензинов двигател е подменен с по-икономичен дизелов.
„Технически колата е в пълна изправност - всичко работи, има спирачка, има ръчна, има фарове, мигачи. Вдига скорост до 70 км/ч“, обяснява Валентин. И добавя, че това е доста скъпо хоби, защото няма оригинални части, а трябва да ги поръчваш на стругар или фрезист. Въпреки това не мисли да продава мерцедеса, защото има сантиментална стойност, а и е участвал в реставрацията му. Той възнамерява да се заеме със съживяването на още един стар автомобил, принадлежал на баща му - „Форд“, който засега чака своето време в гаража.