Среща с успели русенци, които живеят зад граница и които са се реализирали в сферата на бизнеса, политиката, културата, ще проведе кметът Пламен Стоилов на празника на Русе 6 май. За предстоящата среща с така наречените посланици на града по целия свят, които ще съставляват русенското лоби в различни държави, градоначалникът съобщи на пресконференция, посветена на предстоящия ден на Русе Гергьовден и предшестващите го културни събития. Крайно време е да дадем шанс на успелите русенци да помогнат за възхода на града, който вече се забелязва в последните три години, каза кметът и поясни, че сред посланиците ще има и реализирани и именити жители на града, които и в момента живеят в него. Сред потвърдилите досега посланици, че ще дойдат, е ученият от САЩ академик Самуил Рефетов.  
Тържествата на 6 май ще започнат традиционно с празнична литургия в храма „Св.Георги“, а в 11 ч пред Паметника на свободата ще се състои тържество и поднасяне на цветя. В 11.30 ч на площада талантливи деца от студиите в Общинския детски център за култура и изкуство ще изнесат празничен концерт. Веднага след това е срещата с успелите русенци, която ще продължи два часа в Историческия музей. Вечерта от 20 ч предстои още един концерт пак на площада - за русенци ще свири рок група „Фондацията“ - Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански. 
Културният афиш на Пролетния салон на изкуствата обхваща дните от 23 април до 6 май. Той бе представен вчера от директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова. Салонът започва с концерта на джаз певицата Хилда Казасян и Биг Бенд Русе тази вечер в Голямата зала на Доходното здание. Предстои международният форум-изложение „Здраве, щастие, красота“ на 24, 25 и 26 април.
В афиша присъстват и представленията от репертоара на театъра и операта, за които „Утро“ информира редовно читателите. В Пролетния салон на изкуствата се открояват няколко гостувания: на 30 април в Мол Русе гостуват от 18 ч поетите Маргарита Петкова и Добромир Банев със своя диалог „Абсурдни времена“, на 4 май Любомир Фърков и Даниела Горанова ще представят комедията „Гълтай“, а на 7 май почитателите на хумора ще гледат безплатно в Доходното здание спектакъла на Димитър Туджаров Шкумбата „40 години смях“.