Този месец е подписан споразумителен протокол с фондация „Братя Бобокови“ с ангажимент от тяхна страна до 2017 г. да бъде завършен проектът за пустеещата бивша Музикална гимназия на улица „Борисова“. Това съобщи зам. областният управител Явор Янчев, като допълни, че ако строителството не бъде завършено, са предвидени отново неустойки в размер на 450 000 лева. Той посочи, че изпълнителят не отрича неустойките, които дължи до този момент, и допълни, че те ще бъдат включени при изграждането и реконструкцията на самата сграда. 
Още през 2007 г. бизнесемените купуват архитектурния паметник на културата от държавата с идеята да превърнат сградата в първия частен музей на съвременното и античното изкуство в България. Срокът с тогавашния областен управител Мария Димова беше три години, като през 2010 договорът е удължен с още три години, но тъй като строителството отново закъснява, е подписан нов договор, който изтича идния месец. 
В споразумението от април са разписани ангажиментите, които братя Бобокови поемат. Янчев поясни, че в една част в сградата ще бъде тяхната музейна сбирка, която е с археологическо значение, а останалите зали и помещения ще могат да бъдат ползвани за обществено полезна дейност. Това дава едно успокоение на русенската общественост, че в близките години и сагата с бившата музикална гимназия ще приключи, коментира още той. 
„Утро“ научи, че стартирането на строителните дейности по бившата Музикална гимназия е обвързано с пускането в експлоатация на Спортната зала.