Договорите на трима началници на отделения в Многопрофилната болница са прекратени от изпълнителния директор д-р Иван Стоянов. Заповедите на шефа на Трето терапевтично отделение д-р Красимир Гайтанджиев, на Четвърто терапевтично д-р Върбица Хергелджиева и на отделение „Образна диагностика“ д-р Емил Парашкевов са връчени в понеделник следобед, а вчера трудовите им книжки са върнати, за да си търсят друга работа.
„Тримата началници на отделения не са извършили престъпления в работата си, нямат и нарушения. 
Член 328, ал.2, от Кодекса на труда гласи, че всеки директор може да си сформира екип ръководители на отделните звена и аз стъпих именно на него, за да им прекратя договорите, като обсъдих това мое решение с борда на директорите и синдикатите в болницата“, обясни пред „Утро“ вчера д-р Иван Стоянов. Запитан дали това може да стане, докато текат мандатите им за началници на отделения, д-р Стоянов посочи, че Кодексът на труда не регламентира дали това може да стане преди или след изтичане на мандатите.
В лекарските среди вчера се заговори, че ще има и други уволнения на доктори. Д-р Стоянов обаче обясни, че сега може да говори само за това, което се случва в момента. Ако в бъдеще се наложи да бъдат прекратени други договори, това ще стане пред самите лекари, а не в разговори с журналисти, категоричен бе медицинският шеф.
По непотвърдени данни мястото на д-р Хергелджиева заема кардиологът в Четвърто терапевтично отделение д-р Огнян Шарбанов, а на д-р Емил Парашкевов - рентгенологът д-р Злателина Джендова, която същевременно ръководи и ядрено-магнитния резонанс. За началник на Трето терапевтично отделение още няма определен лекар, но не се изключва вероятността това да бъде гастроентерологът д-р Галя Кръстева.
„Много съм накърнена! Не съм предполагала, че по такъв начин ще завърши кариерата ми в болницата, след като отдадох над 35 години на пациентите си в отделението“, каза пред „Утро“ д-р Хергелджиева. Д-р Парашкевов заяви, че е уволнен, защото бордът на директорите е в правомощията си да стори това, а д-р Гайтанджиев отказа коментар.